Ministarka pravde

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu izjavila je da je zbog interesa Kosova da uđe u Savjet Evrope “odlučeno da se sprovede nepravedna odluka Ustavnog suda iz 2016.” i vrati zemljište manastiru Visoki Dečani, prenosi Ekonomija onlajn.

„Zbog interesa Kosova u Savjetu Evrope, kao što je pomenuo premijer Kurti, odlučili smo da Kosovo treba da sprovede nepravednu odluku Ustavnog suda iz 2016. godine. S obzirom na značaj članstva Kosova u ovom veoma važnom mehanizmu za građane, ali i za državu, smatrali smo da to treba riješiti i riješili smo. Sada smo usresređeni na naredne korake Odbora, Skupštine i ministara”, navela je Haxhiu.

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je da u međunarodnim krugovima postoje disonantni tonovi po pitanju uslova za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, te da su ostale ključne zamjerke: odluka CBK, neformiranje Zajednice srpskih opština i protivpravna eksproprijacija zemljišta na sjeveru.

“U međunarodnim krugovima mogu se čuti disonantni tonovi kada su u pitanju uslovi za članstvo Kosova u SE, to jest da li je uknjiženje 24 hektara zemljišta na manastir Visoki Dečani samo potreban ili i dovoljan uslov. U izvještaju Dore Bakojani, pored implementacije presude Ustavnog suda Kosova o manastirskom zemljištu, navodi se i uslov formiranja ZSO kao i rješavanja problema protivpravne eksproprijacije zemljišta na sjeveru Kosova za potrebe izgradnje policijskih baza i utvrda”, rekao je Mijačić.

Ulutash: Kfor će nastaviti da obezbjeđuje okolinu manastira

Komandant Kfora Ozkan Ulutash rekao je da će jedinice ove misije nastaviti da brinu o bezbjednosti manastira.

"Pozdravljamo odluku kosovskih institucija kojom se priznaje vlasništvo manastira Dečani nad nekoliko hektara zemlje. Katastarskoj agenciji Kosova već je naloženo da sprovede ovu odluku“, rekao je on.

Dodao je da če jedinice Kfora nastaviti da obezbjeđuju okolinu manastira.

"Naše jedinice Kfora, koje su posvećene zaštiti ovog vjerskog područja, nastaviće da obavljaju ovaj važan zadatak, u skladu sa dugom saradnjom koja je dobro uspostavljena kod lokalnih vjerskih vlasti“, naglasio je komandant Kfora.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online