ZSO i...

Bivši ministar spoljnih poslova Petrit Selimi ocijenio je da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope sve dok ne ispuni još dva preostala zahtjeva iz izvještaja izvjestioca za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Dore Bakojani.

“Američki izaslanik je upravo to potvrdio, ali i još najmanje dvije zemlje Kvinte. ZSO je težak uslov. Sa odlukama o dinarima i ćiriličnim znacima posljednjih dana i nedjelja, optimizam je splasnuo za 24 časa”, napisao je Selimi na platformi “X”.
  Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Escobar u intervjuu za RSE na pitanje kako će vraćanje zemljišta manastiru Dečani biti odlučujuće na putu Kosova ka članstvu u Savcetu Evrope, rekao da je to veoma pozitivna i važna odluka, ali da postoje još dva uslova.

"Nije riječ samo o manastiru, iako delimično jeste riječ o tome, ovde je riječ o posvećenosti vladavini prava, jer imate odluku Ustavnog suda. U zrelim, demokratskim društvima, odluke Ustavnog suda su konačne. Tako da je ona morala biti implementirana. Bila je to teška odluka, ali je ona morala biti donjeta. Kosovo sada pokazuje da posjeduje zrelost da prihvati odluku Ustavnog suda, bez obzira na to koliko je ona nepopularna. Ali, to je ispravna stvar, jer je to pravna stvar. I ona će imati uticaja. Postoje druga dva uslova koja je Savjet Evrope pominjao i koje traže neke evropske države. Jedan je u vezi sa eskproprijacijom zemljišta na sjeveru, drugi je Zajednica opština sa srpskom većinom", rekao je Escobar.