Ali gubimo povjerenje SAD

Šef Poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri izjavio je postoji podršku za članstvo u Savjetu Evrope, ali da zbog poteza Albina Kurtija Kosovo gubi podršku SAD, prenosi KTV.

„Uvjeren sam da imamo glasove za članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Predsjedništvo to stavlja na dnevni red i kada se stavi, glasa se. Članstvo u Savjetu Evrope nije najveće dostignuće, tu je malo dostignuća, i pored toga što je urađeno mnogo posla, liberalizacija je ostala Kurtova zasluga. Ako se to postigne, to bi se smatralo velikim dostignućem. Najveće dostignuće za Kosovo bilo bi članstvo u NATO“, rekao je Tahiri.

Komentarišući posjetu Kosovu i poruke specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, Tahiri je rekao da Kosovo ugrožava povjerenje koje ima kod SAD.

„Ne bi trebalo da eksperimentišemo sa vitalnim temama na ovaj način. Gubimo povjerenje SAD. Kada postoje strogi stavovi američkih zvaničnika, oni su zasnovani na dokazima. Američki stavovi se za 25 godina nisu promjenili. Nisu nam rekli laž... Problem je što se Kurti povlači od svake akcije ili odluke koju donese. Preduzimanjem takvih akcija vraća se tri koraka unazad i to proizvodi posledice po državu Kosovo“, istakao je Tahiri.

Govoreći o vraćanju zemljištu manastiru Visoki Dečane, poslanik AAK je naglasio da odluke Ustavnog suda moraju da se primjene i da je Albin Kurti to znao od početka, mada je došao na vlast “bacajući kamenje”, odnosno osporavajući ih.

„Albin Kurti je došao na vlast bacajući kamenje i vređajući najnižim riječima. Na vlast je došao populističkom retorikom. U Dečanima je dobio više od 4.000 glasova. On je tačno znao da su neke odluke nepovratne... Odluka Ustava je izvršna, a ne sporna”, rekao je Tahiri.

On je ocjenio da je problematično zbog čega se o upotrebi dinara raspravljalo u Savjetu bezbjednosti UN.

„Dinar je postao problem ne samo upravljanja, već je postao tema razgovora između Kosova, EU i SAD. O tome da se raspravlja u Savjetu bezbjednosti. Vlada ne bi trebalo da se bavi takvom temom u UN i u Briselu. O dinaru se razgovaralo u Briselu uz blagoslov Vlade... Savjet bezbjednosti je trebalo samo da se pozabavi napadom u Banjskoj”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/KTV