Zabrinutost

Koordinator za pravosuđe u Kabinetu za dobro upravljanje Demokratske partije Kosova Perparim Gruda istakao je da usvajanje Nacrta zakona za izmenu i dopunu Zakona o javnim funkcionerima od strane Vlade Kosova predstavlja kršenje Ustava i presuda Ustavnog suda Kosova, ukazujući da vlast ovakvim djelovanjem pokušava da postavi svoje ljude na svim nivoima u javnoj administraciji.

Gruda je ukazao da je presudom Ustavnog suda o Zakonu o javnim funkcionerima utvrđeno da funkcioneri srednjeg i nižeg rukovodstva nemaju ograničen mandat četiri godine, piše Klan Kosova.

"I pored toga što je Ustavom rečeno da oni sa stalnim imenovanjima nemaju rok trajanja mandata, Vlada je juče usvojila Nacrt zakona za dopunu i izmjenu Zakona o državnim funkcionerima, koji predviđa da će funkcioneri srednjeg i nižeg ranga imati četvorogodišnji mandat", rekao je Gruda.

Smatra da usvajanjem tog Nacrta vlada izbjegava sprovođenje presuda Ustavnog suda i teži da otvori put za popunjavanje "državne administracije partijskim militantima".

Najavio je da će PDK, ukoliko ovaj zakon prođe u Skupštini, u formi kako ga je juče usvojila vlada, izneti slučaj pred Ustavni sud.

Gruda je izrazio zabrinutost u vezi sa nedavnim odlukama Specijalizovanih vijeća, ukazujući da se po nalogu Suda u Hagu vrši politički progon bivših lidera Kosova.

"Uznemirujuće su racije i hapšenja bivših državnih i partijskih zvaničnika, Samija Lushtakua, Sylejmana Selimija i Hajredina Kuqija. Ova kampanja progona otkriva propust Specijalnog suda da argumentuje svoje tvrdnje u optužbama tokom sudskih ročišta. PDK zahtjeva da se ova kampanja progona prekine i da se vrate svom radu u okviru mandata koji im je dala Skupština Kosova", rekao je Gruda.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova