Uredba CBK

Srbi na Kosovu bore se da se domognu dinara, jer na hiljade njih plate, penzije i socijalna davanja dobijaju iz Beograda, piše AFP.

Frustracije rastu više od mjesec dana nakon što je novo "kontroverzno" pravilo učinilo euro jedinom legalnom valutom na Kosovu, praktično zabranivši upotrebu srpskog dinara, prenosi France 24.

Ovaj potez izazvao je gnev u Beogradu, koji ne priznaje nezavisnost Kosova i nastavlja da finansira zdravstveni, obrazovni i sistem socijalnog osiguranja za tamošnje Srbe.

Međutim, Vlada Kosova je u više navrata blokirala pošiljke dinara na granici, kako bi istrošila zalihe gotovine za koju tvrde da se koristi od strane navodnih organizovanih kriminalnih grupa na sjeveru gdje živi većina Srba.

U Gračanici, sjedištu pravoslavne crkve iz 14. vijeka koja se smatra duhovnim i političkim uporištem za generacije Srba, uredba o dinaru teško je pogodila lokalnu zajednicu.

U Poštanskoj štedionici Srbije, jedinom mjestu gdje su Srbi mogli da primaju penzije i plate za rad u srpskim institucijama, stvaraju se dugi redovi.

S obzirom na to da se njene gotovinske rezerve smanjuju, banka je uvela ograničenje povlačenja od 10.000 dinara.

"Penzija kasni, ali računi ne. Ne znam kako ćemo da izdržimo", kaže Snežana Vujović, 43-godišnja medicinska sestra.

Ko želi novac, mora da ide u Srbiju, rekao je za AFP Momir Jeftić.

„Ekonomska situacija je već teška, a bez novca iz Srbije još teža“, ističe ovaj 68-godišnji penzioner dok stoji pored praznog bankomata.

Rastuća finansijska kriza primorala je mnoge kosovske Srbe da provode sate putujući do Kuršumlije, Vranja i Bujanovca za novac.

"Sve ovo ima za cilj da nanese štetu građanima. Takve odluke su čudne", rekao je za AFP Dragan Čolić (68).

Uprkos kritikama uredbe od strane nekoliko zapadnih vlada, uključujući SAD, kosovske vlasti su još upornije kada je u pitanju ova mjera. Uveden je tromjesečni prelazni period "kako bi se pomoglo srpskoj zajednici da se prilagodi", podsjeća AFP.

Izvor: Kosovo online/AFP/France 24