Profesor ustavnog prava

Profesor ustavnog prava i bivši sudija Ustavnog suda Kadri Kryeziu izjavio je da Vlada Kosova mora da obezbjedi sprovođenje odluke o zemljištu manastira Visoki Dečani i rekao da je njegov prijedlog da se, ako ne može sve, manastiru umjesto 24, za početak vrati 10 hektara zemlje.

Kryeziu je za RTV Dukađini rekao da je kontaktirao gradonačelnika Dečana i predložio početak dijaloga kako bi se pronašao način da se odluka sprovede.

On je predložio mogućnost djelimičnog sprovođenja odluke, ako ne može da se sprovede u cjelini, navodeći kao primjer mogućnost prenosa dijela zemljišta - 10, umjesto 24 hektara.

Kryeziu je naglasio da je odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta obavezna i da se u suprotnom, njenim nesprovođenjem krše prava i slobode srpske manjine.

"Ova odluka je pravnosnažna, a predstavnik crkve je podneo zahtjev u cilju sprovođenja ove odluke i smatra da se njenim nesprovođenjem krše prava i slobode srpske manjine. Svaka odluka mora da se sprovede i Vlada Kosova u ovom slučaju ima zakonsku obavezu da sprovede odluku Ustavnog suda“, izjavio je Kryeziu.

On je rekao i da odluka ima nacionalni i međunarodni karakter.

"Smatramo da su prava srpske manjine na neki način narušena i pored toga što imaju puna ili mnoga prava sa Ahtisaarijevim paketom i Ustavom, ali to je proces koji je dobio svoj konačan oblik i definitivno mora da se sprovede“, zaključio je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini