Politički analitičar

Politički analitičar Shemsi Jashari ne očekuje da će se danas u Briselu, u okviru nove runde razgovora Kosova i Srbije, naći rješenje za odluku Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje platni promet u dinarima, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mislim da sastanak neće doneti ništa novo, imaćemo već poznat stav obe strane. Svako će i sada zadržati svoj stav, a veći problem je to što Kosovo skoro zvanično ulazi u fazu predizborne kampanje. Videli smo neke naznake da idemo ka izborima i to otežava postizanje dogovora", rekao je Jashari.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu međunarodne reakcije na to pitanje, Kosovo je ušlo u zamku.

"Već imamo zvaničnu odluku CBK da je taj rok prošao i da je jedina valuta euro. U pravnom smislu, Kosovo ima obavezu da primjenjuje svoje zakone u ovom slučaju korišćenja evra kao jedinstvene valute. Ali ako pogledamo međunarodnu reakciju i polarizaciju koju je izazvala, probleme koje je donela odnosima sa EU i SAD u odnosu na dinar, mislim da je Kosovo ušlo u nepotrebnu zamku, u vrijeme kada je bilo prilike da nađe povoljniji trenutak za primjenu ove odluke", dodao je.

Jashari kaže da je teško postići dogovor jer bi, prema njegovim riječima, odluka vlade o tom pitanju uticala na gubitak biračkog tela na izborima.

"Imamo različite pozicije. Ako to posmatramo sa stanovišta izbornog uticaja, svako oslobađanje kosovskih vlasti bi uticalo na budući izborni rezultat i nazadovanje od sopstvenih odluka koje je Kurtijeva vlada donela. Manje-više je nerazumno očekivati da će se nešto desiti u smislu bilo kakvog dogovora koji se može postići u Briselu", naveo je.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online