Gradonačelnik Dečana

Predsjednik opštine Dečani Bashkim Ramosaj, odgovarajući Gazeti express na pitanje da li će podržati Vladu Kosova koja je zbog članstva u Savjetu Evrope odlučila da primjeni odluku Ustavnog suda i vrati zemljište manastiru Visoki Dečani, rekao je da su njegovi stavovi potpuno javni.

"Moji stavovi su javni, potpuno javni", rekao je Ramosaj, a upitan da li će podržati Vladu odbio je da odgovori rekavši "zdravo, laku noć".

Prije godinu dana, kako podsjeća Gazeta express, kada je govorio o pitanju zemljišta manastira Visoki Dečani, Ramosaj je rekao da čak i ako bude na čelu opštine, neće sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. godine.

Naveo je tada i da je njegov, a i stav Skupštine Kosova da je odluka Ustavnog suda politički motivisana i doneta pod političkim pritiskom.

"Postoji mnogo proceduralnih grešaka koje možemo čak i naglasiti ako uđemo u sadržaj. Mnogo je pravnih grešaka koje su zapravo neviđeni pravosudni presedani u odluci Ustavnog suda, a moj stav je da ja, kao predsjednik opštine, dok budem u mandatu predsjednika opštine, neću sprovoditi ovu odluku kao takvu", rekao je Ramosaj prije godinu dana za Teve1, prenosi Gazeta express.

Napredak agende za članstvo Kosova u Savjetu Evrope uglavnom će zavisiti od ishoda imovinskog spora između opštine i manastira Dečani a, kako saznaje Gazeta Express, Vlada Kosova je već pristala da primjeni odluku Ustavnog suda dok će finalizacija ostati u rukama lokalnih vlasti u Dečanima, odnosno Direkcije za katastar.

Gazeta Express je po tom pitanju kontaktirala i direktora za geodeziju i katastar opštine Dečane Agrona Muslijaja, ali je on rekao da o tom pitanju može da govori samo predsjednik opštine Ramosaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express