Član Predsjedništva AAK

Član Predsjedništva Alijanse za novo Kosovo Vesel Makolli ocjenio je, komentarišući sastanak izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija, da je veoma zabrinjavajuća Lajčakova izjava da je Kosovo blokiralo Osnovni sporazum i njegovu primjenu, prenosi Gazeta blic.

Makolli kaže da je vlada Albina Kurtija svojim akcijama, da bi izbjegla međunarodne sporazume, dovela do sankcija koje su uvedene Kosovu.

Dodaje da postoji rizik da te kaznene mjere budu pojačane, kao i da se uvedu i u drugim sferama, a ne samo u ekonomskoj.

"Premijer je pokazao da neće sprovoditi sporazume postignute usmeno od obe strane. Postigao je neke autogolove odugovlačenjem sprovođenja sporazuma, podizanjem problema oko registarskih tablica i sada sa dinarom, odnosno internacionalizacijom problema koji je trebalo da bude samo unutrašnje pitanje Kosova", kazao je Makolli.

Istakao je da je srpska strana greške Kosova iskoristila za svoj "oporavak" na međunarodnom planu.

"Srpska strana, ove greške koje smo napravili bez konsultacija sa našim međunarodnim prijateljima, iskoristila je za svoj oporavak na međunarodnom političkom planu i nesankcionisanje od strane EU za oružanu agresiju koju je izvršila na sjeveru Kosova", rekao je Makolli.

Dodaje da će, ako vlada poslije posjete Lajčaka, nastavi sa nepoštovanjem zahtjeva EU i SAD, biti mnogo nepoznanica koje mogu negativno uticati na sva dešavanja u vezi sa Srbijom, na međunarodnom nivou.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic