Europarlamentarac

Europarlamentarac i član holandske Progresivne alijanse socijalista i demokrata Thijs Reuten izjavio je da su sankcije uvedene Kosovu, a ne Srbiji, koja je, kako navodi, "najveći uzrok destabilizacije i provokacije". On je istakao da EU mora da povuče "jasnu crvenu liniju umjesto da se angažuje u dijalozima koji ne donose plodove", prenosi Al Jazeera.

„Godinama sam frustriran politikom popuštanja Evropske unije prema destabilizatorima poput Vučića i Dodika. Obojica namjerno podrivaju vladavinu prava i potpaljuju etničke sukobe u regiji Zapadnog Balkana, dok održavaju prijateljske veze sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom. To mora prestati“, rekao je Reuten.

Kako je ocjenio, do promjene može da dođe samo ukoliko EU povuče jasnu crvenu liniju.

„No, ovo što sam spomenuo neće se desiti sve dok EU ne povuče jasnu crvenu liniju umjesto da nastavlja da se angažuje u dijalozima koji ne donose plodove. Izjava da ‘ponavljamo našu čvrstu podršku evropskom putu Zapadnog Balkana’ nosi sa sobom i neku odgovornost. Te reči moramo sprovesti i u praksi i preduzeti nešto“, kazao je Reuten.

Uprkos svemu, dodaje, sankcije nisu uvedene Srbiji, nego Kosovu.

“Većina u Skupštini Srbije je vrlo kritična prema Evropskoj uniji. Uprkos mnogobrojnim kritikama koje traju već mjesecima, imamo situaciju da su sankcije uvedene Kosovu, a ne agresoru (Srbiji), najvećem uzroku destabilizacije i provokacije kakve dugo nismo videli”, kazao je Reuten.

On je istakao da EU zato treba da napusti politiku odobravanja prema predsedniku Srbije, ali da se tome najviše protivi Mađarska.

"Ne bismo trebali da potcjenimo destabilizirajuću moć Viktora Orbana i njegovog evropskog komesara Olivera Varhelyja. Mađarska vlada aktivno ohrabruje Vučića i Dodika u njihovoj destruktivnoj politici i time potkopava stabilnost Zapadnog Balkana i šireg područja“, kaže Reuten, kritikujući politiku jednoglasnosti u odlučivanju Evropske unije u segmentu spoljne politike.

Upravo zbog toga, tvrdi on, Orban ima moć da zaustavi bilo kakve moguće represivne mjere Evropske unije i prema Dodiku, i prema Vučiću.

„Zato se hitno moramo riješiti politike jednoglasnosti u području spoljnih odnosa, uključujući i međukorake u procesu proširenja“, poručio je Reuten.

On je rekao da treba ohrabrivati zemlje koje su na dobrom putu poput Sjeverne Makedonije.

„Drugo, moramo preduzeti ozbiljne mjere kada se zemlje kandidati kreću u pogrešnom smjeru. U slučaju Republike Srpske, trebamo slediti primjer Velike Britanije i SAD nametanjem sankcija Dodiku i njegovom užem krugu. To je nešto na šta Evropski parlament dosljedno poziva već nekoliko godina i to na moj prijedlog. Kada su u pitanju Republika Srpska i Srbija, potrebna je ozbiljna rasprava i akcija oko blokade sredstava tamo gdje su ugroženi vladavina prava i temeljna prava“, zaključio je Reuten.

Izvor: Al Jazeera