Pitanje dinara

Od 1. februara stupila je na snagu nova uredba Centralne banke Kosova o zabrani dinara, što je izazvalo nezadovoljstvo i rekacije međunarodne zalednice da se ta mjera odloži kako bi se građani lakše prilagodili, prenosi Reporteri.

Evropski izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak pozvao je kosovsku i srpsku stranu na sastanak u Briselu, ali potpredsjednik vlade Kosova Besnik Bislimi nije pristao da ode na ovaj sastanak, uz obrazloženje da to pitanje nije u okviru dijaloga. U Brisel su upućeni predstavnici CBK, dok je Srbiju predstavljao Petar Petković.

Iako je izaslanik Lajčak ocjenio je sastanak u Briselu kao važan korak, s obzirom na to da su prvo održani odvojeni sastanci, a potom i zajednički, i upozorio da ima mnogo znakova pitanja i da bi ih u budućnosti moglo biti više.

S druge strane, iz CBK su saopštili da na sastanku u Briselu nije bilo riječi o regulativi ove institucije, ali da je izneta zabrinutost u vezi sa uticajem koji ta odluka može imati na građane Srbije u pogledu načina prenosa novca.

O dinaru, u četvrtak, 29. februara, ponovo se oglasio američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier, koji je pojasnio da njegova zemlja ne traži da Kosovo zadrži dinar, ali da nisu zadovoljni načinom na koji se sprovodi ova uredba CBK.

"Slažemo se da dijalog nije apsolutno neophodan za razgovor o unutrašnjim pitanjima Kosova. Ali kao što smo ja i zvaničnici američke vlade rekli, mi ne osporavamo odgovornost autoriteta Centralne banke Kosova. Ne pokušavamo da zaštitimo dinar, američka vlada ne zauzima stav o valutama koje kruže na Kosovu. O tome treba da odluče vlasti na Kosovu. Zabrinuti smo jer to dovodi u pitanje dijalog. To je nešto što smo u više navrata iskazivali i smatramo da su razgovori u okviru dijaloga potrebni. Naša zabrinutost ima veze sa načinom na koji se odluka sprovodi i efektom koji ima na manjinske zajednice", rekao je Hovenier prošlog četvrtka na sastanku sa novinarima.

Hovenier je govorio i o partnerstvu Kosova i SAD i istakao da je jasno da je njegova zemlja nezadovoljna Kurtijevom vladom.

Čak je i State department SAD saopštio da razgovori u Briselu o odluci Centralne banke Kosova koja zabranjuje upotrebu dinara na Kosovu, "hitno moraju da se nastave".

"Dijalog kojim posreduje Evropska unija je pravi kanal za rješavanje pitanja normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", rekao je portparol State departmenta.

Povodom odluke o dinaru, premijer Albin Kurti rekao je prošle nedjelje da nije bio upoznat sa odlukom CBK da napravi tranzicioni period za potpuno ukidanje dinara.

"Centralna banka je 28. decembra prošle godine donijela ovu odluku i dobro su prošli. Nisam imao pojma ni o ovoj odluci ni o izradi ovog pravilnika. Sve je teklo u najboljem redu i bez problema i sredinom januara, neposredno nakon što su pripreme tekle, predsjednik Srbije Vučić je upozorio region i Evropu da će se od 1. februara desiti katastrofa kada dinar bude isključen. A onda je počeo pritisak na mene, kada je Vučići progovorio. Ne isključujemo dinar, na Kosovu možete imati dinare, ali sredstvo plaćanja je euro, po Ustavu može biti samo jedna valuta", poručio je Kurti.

Centralna banka Kosova najavila je da će se odluka o novoj uredbi sprovoditi kroz prelaznu fazu ne duže od tri mjeseca i pripremila plan plan od 10 tačaka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri