Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Driton Hiseni smatra da mjere koje je EU uvela Kosovu treba da budu ukinute, ističući da poziv Evropskog parlamenta EU da ukine mjere ukazuje na to da se ne održava izbalansirana pozicija u dijalogu, te da bi zbog toga specijalni izaslanik Miroslav Lajčak trebalo da preispita svoj stav, prenosi RTK.

"Mjere koje su uvedene Kosovu prošle godine su mjere koje su uvedene zbog tenzija izazvanih kriminalnim elementima koji su djelovali na sjeveru zemlje... I umjesto da imamo izbalansiran pristup i ispravno dokažemo ko je izvor tenzije i protiv Srbije su preduzmu koraci sankcionisanja kao faktora tenzija, zvaničnici EU uveli su mjere Kosovu. Poziv Evropskog parlamenta da se preispita pristup EU u procesu dijaloga je jasan signal da EU, njeni zvaničnici, ne održavaju balansiranu poziciju u odnosu na tekući dijalog između Kosova i Srbije i osobe zadužene za ovaj proces, Lajčak, treba da preispita svoj stav", izjavio je Hiseni.

Govoreći o ukidanju dinara, Hiseni je rekao da je Centralna banka Kosova donela uredbu kojom se reguliše dio transakcija kako je navedeno u Ustavu, a koji je kako je kazao "odobren u skladu sa partnerstvom sa glavnim saveznicima".

"Razumem zabrinutost koju saveznici mogu imati, ali odluka nije usmjerena protiv neke etničke grupe, već je za dobrobit svih i ima za cilj finansijski suverenitet naše zemlje", naglasio je on.

Hiseni, koji je i vođa delegacije Skupštine Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, govoreći o mogućnostima koje Kosovo ima da bude dio NATO programa "Partnerstvo za mir" rekao je da je pored političkog aspekta, sa tehničkog, formalnog i proceduralnog aspekta, Kosovo nema nikakvih prepreka u pogledu postizanja standarda da bude dio ovog programa.

Izvor: Kosovo Online/RTK1