Nema promjene na terenu

Mjesec dana je prošlo od kako je na snagu stupila Uredba centralne banke Kosova koja zabranjuje platni promet u dinarima, a analitičar Visar Imeri kaže da nije primjetio nikakvu promjenu na terenu, te da je video samo da je time iziritirana međunarodna zajednica, prenosi Dukađini.

Poznavaoci političkih prilika kažu da na terenu ta uredba nije imala efetkta te da je evidentna samo međunarodna kritika, a zvaničnici iz Vlade Kosova i Centralne banke Kosova odbili su da odgovore ne iznoseći nikakve detalje o napretku odluke o kojoj se mnogo raspravljalo.

Imeri smatra i da je pogrešno uključiti ovo pitanje u dijalog Srbije i Kosova u Briselu i naglašava da je "u međunarodnoj areni primjećen efekat ukora".

"Čuli smo juče i ambasadora Hoveniera koji je rekao da Amerika nikada neće odustati od ovog zahtjeva da se ta odluka sprovede u nekom drugom trenutku, na drugi način, u mnogo ozbiljnijoj fazi tranzicije i uz konsultacije strana", kazao je Imeri.

Kosovo, prema riječima bivšeg zamenika ministra za povratak i zajednice Milazima Gashija, samo euro i treba da koristi i priznaje, ali ima prijedlog za pristup Vlade u vezi sa načinom informisanja Srba o odluci o dinaru, obrazlažući da to treba da se radi po sistemu informisanja "od vrata do vrata".

Izvor: Kosovo online/Dukagjini