Stav analitičara

Analitičari navode da Kosovo ne bi trebalo da se pojavi na sastanku 27. februara u Briselu, ako Brisel namjerava da pitanje zabrane dinara od strane CBK bude tema razgovora na političkom nivou. Čak su i predstavnici opozicije rekli da bi, ako bi se vlasti odazvale pozivu, to značilo da se sa Srbijom pregovara o unutrašnjim pitanjima, piše Koha.

Evropska unija (EU) je pozvala na ovaj sastanak i kosovsku i srpsku stranu, sa ciljem, kako su saopštili zvaničnici u Briselu, da se pronađe rješenje za Uredbu Centralne banke za gotovinsko poslovanje. Prema EU, uredba, za koju nisu obavljene konsultacije, uticala je na drugu stranu.

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu kaže da ako će nivo diskusije biti tehnički, onda bi na sastanku trebalo da učestvuju predstavnici CBK.

„Ako se tamo razgovara na političkom nivou i u okviru dijaloga, neprimereno je da idemo i naše institucije ne treba da idu. Ako se razgovara na tehničkom i stručnom nivou, banka sa bankom, odnosno institucija Kosova, nezavisne i suverene države, sa drugom institucijom Srbije o pitanju koje se tiče građana dvije zemlje, onda je savršeno u redu da idemo i da razgovaramo“, izjavio je Baraliu.

Profesor političkih nauka Basri Muja je dao istu ocjenu. Prema njegovim riječima, Kosovo ne bi trebalo da dozvoli da se njegova unutrašnja pitanja rješavaju u pregovorima sa Srbijom.

„Mislim da Kosovo ne treba da se pojavljuje na ovom sastanku sa višim predstavnicima koji su zaduženi za dijalog. Ovdje mislim prije svega na zamjenika premijera Besnika Bislimija, jer Kosovo ne treba da dozvoli da unutrašnje pitanje postane tema u Briselu“, naglasio je Muja.

U Vladi su i danas naveli da će o tome ko će predstavljati Kosovo na sastanku, biti obavještenje na vrijeme.

„Stav se nije promjenio u odnosu na ono što smo ranije izneli. A u vezi sa sastankom, kako je rekao zamjenik premijera u sredu u svojoj izjavi, bićete obavješteni na vreme“, odgovorio je Klisman Kadiu, savjetnik zamjenika premijera Bislimija.

Čak su i poslanici opozicionih partija kategorički izjavili da kosovske vlasti ne treba da se odazovu pozivu Brisela da učestvuju na sastanku 27. februara.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj kaže da Kosovo ne treba da učestvuje na sastanku ovog formata. On je dodao da Vlada ne bi trebalo da dozvoli da se o unutrašnjim pitanjima Kosova razgovara u Briselu.

„Apsolutno nema potrebe da idete i razgovarate o ovom pitanju. Pitanje upotrebe valuta je u potpunosti unutrašnje pitanje Kosova, a ovo pitanje je takođe određeno ustavnim mandatom naših institucija. Problem je u Vladi, ovoj ili onoj i načinu na koji donose odluke, gdje nas šalju nekad u Brisel, a nekad u Savjet bezbjednosti. O tome se ovako ne razgovara, to nije pristup koji treba slediti u procesu dijaloga sa Srbijom“, rekao je Selmanaj.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj ocjenila je da razgovori sa Srbijom o dinaru štete suverenitetu i integritetu Kosova.

„Ovo šteti Kosovu i kosovskom suverenitetu u međunarodnoj areni. I sad vidite, umjesto da vode dijalog za konačan sporazum koji poštuje suverenitet, integritet i poštuje Ustav, oni su dijalog o pitanju dinara okrenuli isto kao i scenario ove vlade za registarske tablice“, naglasila je ona.

Poznavaoci političkih pitanja ocjenjuju da je Vlada svojim nekoordiniranim delovanjem, ali i neneutralnim pristupom Evropske unije, uticala da se u Briselu otvore za raspravu pitanja koja predstavljaju unutrašnje pitanje Kosova.

„Došlo je do klizanja međusobno dijaloških pitanja između Kosova i Srbije sa tehničkih na međunarodno-politička i diplomatska, u čemu je Srbija u kontinuitetu imala koristi. To je pogrešan pristup, kratkovida i nepravedna politika EU. Očigledno nepravedno prema Kosovu“, rekao je Baraliu.

Muja je takođe bio kritičan prema Briselu.

„Stav Evropske unije, svjedoci smo, nije baš nepristrasan, posebno u posljednje vrijeme, i mislim da je i ovaj njihov zahtjev, po mom mišljenju nerazuman“, dodao je Muja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore