Život na Kosovu

Ekonomske sankcije Evropske unije, oštetile su Kosovo za oko 300 miliona eura, a ta bi cifra mogla da se poveća, pošto je prošlo više od osam mjeseci od uvođenja, piše Kosova press.

Ekonomski stručnjaci zato pozivaju Uniju da te mjere ukloni, ukazujući da zbog njih Kosovo gubi strane investitore, koji oklevaju da ulažu. Kažu da je neophodno pronaći rješenje prije nego što Evropska unija uđe u izborni ciklus, jer bi rizikovala da ove mjere traju mjesecima.

Kritikuju istovremeno i slabe vladine reforme u kosovskoj ekonomiji.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna kaže da je od uvođenja sankcija EU oko 300 miliona eura blokiranih projekata.

Pozivajući institucije EU da uklone ove mjere, on traži od kosovskih institucija da ispune uslove i budu u koordinaciji sa EU, kako Kosovo ne bi bilo sankcionisano.

Ukazuje i da su projekti bili posvećeni potrošnji ili kapitalnim investicijama koje bi direktno uticale na ekonomski rast i povećanje društvenog blagostanja građana Kosova.

Rafuna ocjenjuje da bi EU trebalo da uvede kaznene mjere protiv Srbije, zbog "agresije koju je prošle godine izvršila u Banjskoj".

Ponavlja da postoje grantovi koje Kosovo više ne može da dobije, poput onih iz Fonda za digitalizaciju, iz kojeg su sve zemlje Zapadnog Balkana dobile svoj dio, dok je Kosovo isključeno zbog sankcija.

Izvršni direktor Instituta "Riinevest" Alban Hasani kaže da su mjere koje je uvela EU nepravedne i da Kosovo gubi i mnogo stranih investitora.

Zato je, smatra, neophodno pronaći rješenje prije nego što EU uđe u izborni ciklus, jer bi u suprotnom rizikovala da mjere traju mjesecima.

S druge strane, stručnjak za ekonomiju Florin Aliu ocjenjuje da je privreda Kosova zastala zbog loših reformi Vlade, a ne zbog mjera Evropske unije.

Izvor: Kosova press/Kosovoonline