Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri kazao je da Kosovo nakon 16. maja, s obzirom da nije stavljeno na dnevni red Komiteta ministara Savjeta Evrope, politički neće biti isto, prenosi Gazeta express.

"Mislim da je 16. maj za Kosovo postao nova situacija, nova politička situacija. Tačno je da će sunce ponovo izaći 17. maja, ali Kosovo politički više neće biti isto", rekao je Haziri na T7.

Govoreći o pozivu premijera Albina Kurtija opozicionim liderima da se sastanu, Haziri je kazao da je poziv da se sastane sa liderom najstarije partije na Kosovu Lumirom Abdixhikuom došao u trenutku kada su "očekivanja i opredjeljenja na Kosovu povezana sa Savjetom Evrope".

Haziri je naveo da "ćorsokak u odnosima Kosova sa međunarodnim partnerima odražava situaciju koja je unutra".

"Poziv je stigao u trenutku kada su očekivanja i obaveze na Kosovu vezane za Savjet Evrope i članstvo preko Komiteta ministara, što je posljednji korak. Ceo ovaj ćorsokak koji je nastao i odnos koji je stvoren između Kosova i međunarodnih partnera odražava situaciju koja je unutra. Sada me pozovite da razgovaramo o pitanju koje nije, recimo, pitanje koje odražava bilo kakvu parlamentarnu krizu", rekao je Haziri.

Dodaje da je Skupština Kosova ogledalo vlasti.

"Skupština Kosova ima ozbiljne probleme jer je ona odraz vlasti. Ovo je istina. Ali LDK ili opozicija, ostatak opozicije, nikada nije bio uzrok parlamentarne krize", dodao je Haziri.

Komentarišući to što je poziv za sastanak sa premijerom prihvatio predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi, Haziri je rekao da PDK gleda na izbore drugačije od LDK.

"To je stvar njihove procjene", dodao je.

Predsjednik LDK Lumir Abdixhiku smatrao je da je Kurtijev poziv za sastanak zakasnio, a u odgovoru premijeru optužio je Kurtija da je ugasio "duh saradnje između pozicije i opozicije".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express