Politički analitičar

Politički analitičar Dritero Arifi poručio je da će pitanje dinara biti dio dijaloga između Kosova i Srbije, ali da ne očekuje pozitivne rezultate za Srbiju, prenosi Gazeta blic.

On je naglasio da je odluka o zabrani dinara u ovom trenutku bila nepotrebna.

"Mislim da je šteta već napravljena, upravo kada se ne koordinišete u politici, onda se može desiti u bliskoj budućnosti da saznamo da je Kurtijeva vlada postavila uslove, ali ih je na kraju sve poništila ili ušla u dijalog sa Beogradom uprkos tome što je rečeno da se neće pregovarati o određenim pitanjima", rekao je Arifi.

Istakao je da će, u vezi sa tim, pitanje dinara na kraju biti dio dijaloga u EU.

"Pretpostavljam da će i to biti dio dijaloga u kasnijoj fazi, ali neće imati pozitivan rezultat za Srbiju u tom slučaju jer znamo kakvu poziciju imaju i SAD i EU. Problem je što je tenzija oko dinara nepotrebno izazvana u trenutku kada od vas nije traženo da uradite takvu akciju jer favorizuje Srpsku listu. Na neki način stvorili su haos, posebno na sjeveru zemlje. Za mene je to bila nepromišljena politika“, kazao je analitičar.

Prema njegovim riječima, Srbija ne može da stvara napetost, ali može doći do frustracija Srba na Kosovu.

On je, komentarišući izjavu premijera Kosova Albina Kurtija da će u Brisel ići samo ako bude pozvan da potpiše sporazum, rekao da ona nema diplomatski smisao, jer se insistira na nečemu o čemu nisu pregovarali.

"To je politička glupost "made in Kosovo", besmislena i nema diplomatskog smisla. Kurti je pregovarao o ovom sporazumu, barem je tako on sam rekao. Tamo je trebalo da bude klauzula, poseban član koji kaže da bez potpisa nema implementacije, kako kaže Vlada. Diplomatska je glupost i pada nam na pamet da Vlada Kosova javno želi da izda nešto o čemu se nije pregovaralo i to dovodi međunarodne partnere u nezavidan položaj", naglasio je on.

On se osvrnuo i na ulogu koju ima predsjednica Kosova Vjosa Osmani, koja se, po njegovim riječima, ponaša "kao notar bez Kurtijevih ovlašćenja".

"Nažalost, predsjednica ne radi posao zbog kojeg je u kabinetu. Osmani radi ono što je i sam premijer rekao, pa je običan bilježnik bez velike kompetencije. Trebala bi da ponudi rješenje, ali ona sledi Kurtijevu sjenku, samo postoji. Tako da smatram da je njena uloga u slučaju dijaloga nebitna jer o svemu odlučuje Kurti", poručio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic