Nije dio dijaloga

Zamjenik premijera Kosova, Besnik Bislimi, izrazio je protivljenje zahtjevu Brisela za održavanje sastanka sljedeće nedjelje o pitanju dinara, uz obrazloženje da ta tema nije dio dijaloga.

"Postoji zahtjev Brisela da se sledeće nedelje održi sastanak o pitanju regulisanja prenosa valuta iz Srbije na Kosovo, ali ovo nije sastanak na koji bi trebalo da ide glavni pregovarač, jer pitanje dinara nije deo dijaloga. Idem kada se razgovara o dijalogu. Vidjećemo ko će ići", rekao je Bislimi, prenosi RTKlive.

Bislimi je kritikovao glavnog pregovarača Miroslava Lajčaka zbog susreta sa organizacijama civilnog društva sa srpske strane.

"Moj 'tvit' se odnosi na kancelariju gospodina Lajčaka, ne bavi se organizacijama civilnog društva. Imali su niz sastanaka, ja sam se bavio činjenicom da se on sastao sa organizacijama civilnog društva koje kažu da su sa Kosova, ali da su dio implementacije poglavlja 35 evropskih integracija Srbije“, rekao je potpredsjednik Vlade.

On je podvukao i činjenicu da je zahtjev Vlade Kosova da se dijalog nastavi mimo deeskalacije, jer na sjeveru zemlje više nema opasnosti.

"Kontinuirano smo popunjavali papire da smo ispunili obaveze iz Bratislavskog sporazuma. Sporazum je za sprovođenje stavova EU 3. juna. Moj poziv je da nas još ne terate da se bavimo deeskalacijom jer je situacija na terenu dobra, uklonite mjere, nema prijetnje jer Kosovo nema ni kapacitet da ugrozi Evropsku uniju“, rekao je on.