Ekonomski potencijal

Od 1. oktobra 2022. godine u luci Durs u Albaniji vrši se carinjenje sve robe namjenjene za Kosovo, a na 16. godišnjicu nezavisnosti Kosova, Uprava luke Durs saopštila je da radi na unapređenju strateškog projekta za izgradnju suve luke u Prištini, prenosi Dukađini.

"Luka Durs je glavna luka Kosova, ali nas ova godišnjica još više ujedinjuje, sa opredjeljenjem da unapredimo strateški projekat izgradnje suve luke u Prištini, koji konsoliduje zajednički ekonomski potencijal, pretvarajući nas u katalizatore povezanosti u Jadranskoj Evropi", navodi se u saopštenju Lučke kapetanije.

Od 1. oktobra 2022. godine u luci Durs vrši se carinjenje sve robe namjenjene za Kosovo.

Postoji više od 1.000 preduzeća sa Kosova koja trenutno imaju koristi od otvaranja te filijale, ne samo kada je riječ o vremenu, već i smanjenju troškova carinjenja.

Pozivajući se na podatke iz Carine, samo tokom ove godine roba i kontejneri ocarinjeni u Dursu namjenjeni tržištu Kosova porasli su za 50 odsto.

Radne grupe sa Kosova i iz Albanije rade na sprovođenju analize za carinsku uniju, kako bi se uklonile sve barijere i birokratije između Kosova i Albanije i da trgovinska saradnja nema ikakvih prepreka, prenosi Dukađini.

Glavni izvoz Albanije na Kosovo predstavlja izvoz građevinskog materijala i metala, minerala i goriva, hrane, kao i hemijskih i plastičnih proizvoda.

U strukturi izvoza važni su domaći proizvodi od drveta kao što je namještaj.

Takođe, zastupljeni su i poljoprivredni proizvodi.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini