Poslanica PDK-a

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu-Kodra, komentarišući izjavu pomoćnika državnog sekretara SAD Jamesa O'Briena koji je naveo da će odluka Centralne banke Kosova o zabrani platnog prometa u dinarima dovesti u pitanje partnerstvo SAD i Kosova, rekla je za Ekonomija onlajn da je za tri godine vlade Samoopredjeljenja došlo samo do eskalacije odnosa Kosova sa glavnim saveznicima.

Deliu-Kodra podsjećajući da je O'Brien rekao i da Sjedinjene Američke Države možda neće tretirati Kosovo kao partnera ako donose odluke bez konsultacije sa njima, rekla je da je neoprostivo i nepodnošljivo da uoči godišnjice nezavisnosti Kosova stižu takve opomene od saveznika.

"Očigledno je riječ o izjavama koje ne dolaze nakon samo jedne akcije vlade. Za tri godine vlade Samoopredjeljenja imali smo eskalaciju naših odnosa sa našim glavnim saveznicma. Kada pominjem te saveze, mislim na trajni savez sa SAD, našim glavnim partnerom, glavnom garancijom države Kosovo, koja radi na jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova, priznanjima i članstvu u međunarodnim organizacijama. Neoprostivo je, netolerantno da na ovu godišnjicu nezavisnosti Kosova imamo ovakve ukore od naših saveznika koji su tražili koordinaciju čak i ako se radi o postupcima koji su u skladu sa Ustavom Kosova, kao što je pitanje dinara", rekla je Deliu-Kodra.

Kaže da je žalosno što je Kosovo i dalje pod sankcijama i što je za tri godine došlo samo do nazadovanja Kosova.

"Država Kosovo dobija podršku za naoružavanje upravo od moćnog saveznika kao što su SAD. Ovi savezi su građeni uz mnogo truda, mnogo posvećenosti. Ovaj napad dolazi u trenutku kada je Kosovu potrebno da ojača svoju poziciju u odnosu na Srbiju, u odnosu na Rusiju. To je neoprostivo, nepravedno i naravno da ne pomaže Kosovu", kazala je.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online