Premijer Albanije

Albanski premijer Edi Rama saopštio je da najavljena poseta državnog sekretara SAD Antoniya Blinkena Tirani ima posebnu važnost, podsjećajući da Albanija bez ikakvih rezervi podržava napore Evropske unije i Sjedinjenih Država za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Rama je putem Facebooka naveo da će Blinken u Tirani pronaći savezničku zemlju posvećenu miru, demokratskoj stabilnosti i sveobuhvatnoj saradnji u ovom regionu.

„Albanija je pružila ruku prijateljstva svim susjedima u regionu i bez ikakvih rezervi podržava napore Evropske unije i Sjedinjenih Država za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, kao neospornog strateškog ključa za bezbednost, razvoj i blagostanje zajednice našim narodima u srcu Evrope, gdje prošlost puna tragedija, sukoba i zaostalosti, mora jednom zauvijek ustupiti mjesto budućnosti punoj mogućnosti, partnerstava i napretka“, naveo je Rama.

Dodao je da je Albanija posvećena Nato država, članica Evroatlantske alijanse, voljna da nastavi sveobuhvatna ulaganja u povećanje odbrambenih sposobnosti, u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama.

„Albanija je u kontinuitetu spremna da angažuje nove trupe i resurse, u okviru kolektivne posvećenosti svih zemalja članica jačanju Natoa, u odbrani neotuđivih vrijednosti koje oličavaju sam razlog postojanja naše demokratske zajednice. Naša zemlja je na strani Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma i suprotstavljanju svakom prividu totalitarizma, a državni sekretar će zateći Albaniju bezrezervno riješenu da podrži borbu prijateljske Ukrajine za njenu slobodu i opstanak“, naveo je Rama.

Izvor: Kosovo Online