Politički analitičar

Ono što je sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija razlikovalo od drugih jeste stav Sjedinjenih Američkih Država koji je bio prilično neutralan, ocjenio je za Kosovo onlajn politički analitičar Nexhmedin Spahiu, dodajući da će premijer Albin Kurti nastaviti po svom bez obzira na to da li će biti nekih mjera od SAD i EU.

Vanredna sjednica SB UN, podsjetimo, bila je sazvana na zahtjev Srbije zbog aktuelne situacije na Kosovu.   

Obraćanja srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija bila su očekivana, smatra Spahiu.

„Takođe je bio očekivan i ruski stav, a ono što je bilo drugačije od ostalih sjednica Savjeta bezbjednosti, to je bio stav Sjedinjenih Američkih Država koji je bio prilično neutralan prema stranama i što se, mislim, prvi put dogodilo na takvoj sjednici. Stav Velike Britanije je bio više sklon Kosovu, a Francuske negdje između Britanije i SAD, tako da, to je jedina novost od onoga što je bilo na prethodnim sjednicama, i druga stvar jeste da su po prvi put predsjednik Vučić i premijer Kurti bili otvoreno na jednoj debati koju je mogao da vidi ceo svijet“, rekao je Spahiu.

On je mišljenja da će Kurti nastaviti po svom, bez obzira na to li će biti nekih mjera od strane SAD i EU, a jedini put koji preostaje je, tvrdi, da se što prije implementira dogovor na osnovu francusko-njemačkog plana.

„Mislim da je to namjera premijera Kurtija zbog čega on sada djeluje u tom pravcu, ukidanja paralelnih opština, ukidanja dinara kao sredstva plaćanja, iako je ta odluka doneta još davno prije 25 godina, ipak je to tolerisano do sada. Namjera premijera Kurtija jeste da podstakne da Srbija što prije priđe francusko-njemačkom planu i da se to ostvari, jer Kosovo gubi dragocjeno vrijeme od neimplementiranja tog plana, tako da, Zajednica opština sa srpkom većinom, koja je već prihvaćena od premijera Kurtija, čeka da se uvede u momentu kada će biti postavljene permanentne misije Srbije u Prištini i Kosova u Beogradu kao jedno prećutno priznanje Kosova od strane Srbije“, rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online