Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla prisustvovao je ceremoniji koju je organizovao Eulex povodom dodjele medalja za zasluge u zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici za svoju Specijalnu rezervnu policijsku jedinicu, a tom prilikom poručio je da je ruski satelit u regionu - Srbija u posljednje dvije godine više puta dovela u pitanje bezbjednost Kosova, prenosi RTK.

Sveçla je rekao da se u periodu od dvije godine desilo 112 napada na pripadnike i sredstva Policije Kosova i ocjenio da je bezbjednost ugrožena zbog ratne žeđi, osvajačkih ambicija i tendencija destabilizacije i podrivanja mira.  

"Ovi izazovi, sa kojima se i dalje suočavamo, kulminirali su otmicom trojice naših policajaca duboko na teritoriji Republike Kosovo, brutalnim napadima na vojnike Kfora i terorističkim napadom 24. septembra, gdje je ubijen policajac, narednik Afrim Bunjaku", izjavio je Sveçla.

Giovani Pietro Barbano, šef misije Eulexa na Kosovu, rekao je da ta misija ima za cilj da osigura bezbjednost bez obzira na etničku pripadnost i odgovornost bez političkog miješanja i u punoj saglasnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava i najboljim evropskim praksama.

Izvor: Kosovo online/RTK