Zamjenica premijera

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi ocjenila je nacrt statuta ZSO koji je izradila međunarodna zajednica štetnim, jer, prema njenim riječima, stvara mogućnosti za stvaranje srpske republike slične onoj koja postoji u Bosni i Hercegovini. U intervjuu za Glas Amerike, predstavnica Bošnjačke zajednice Kosova kaže da će Vlada sačekati stav Ustavnog suda "prije nego što izradi novi statut Udruženja".

"Kao nova vlada, sa premijerom Albinom Kurtijem, nasljedili smo ovaj problem. Ja sam jedan od onih koji su glasali za osnivanje ovog Udruženja 2015. godine, iako je to pitanje od 2013. godine, s obzirom na to da srpsku zajednicu treba integrisati u državu Kosovo, kako bi imali pravo da žive, da se obrazuju, da rade. Ali sada je to sasvim druga stvar, jer smatram da im sadašnji nacrt daje prevelika prava, da bi izvršna vlast Udruženja, ako bi se uspostavila, bila velika, a to bi štetilo našoj državi. Ako bi se osnovalo takvo udruženje, stvorila bi se mogućnost da se osnuje i druga Republika Srpska, kakva je osnovana u Bosni i Hercegovini. Mi kao vlada imamo stav koji je zasnovan na Ustavu Republike Kosovo i sačekaćemo stav Ustavnog suda da ne uradimo ništa što šteti našoj državi", kazala je ona.

Na konstataciju novinara da neće prihvatiti nacrt ZSO, Redžepi je kazala da on daje "veliku izvršnu moć Udruženju i može dovesti do stvaranja nove države u našoj državi".

"Ja sam uvijek protiv ovoga i ovo nije protiv Srba, ali to jednostavno stvara prostor u budućnosti, da se ovaj dio teritorije otcjepi i možda proglasi drugu republiku", rekla je ona i ponovila da će se sačekati mišljenje Ustavnog suda i onda "izraditi novi statut Udruženja".

Govoreći o prolongiranju smjene gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, Redžepi je kazala da u tom pogledu nema nikakvih problema sa međunarodnim predstavnicima i međunarodnom zajednicom jer "cijeni da su uradili prave stvari".

"Uvijek imamo problema sa Srbima, počev od registracije automobila, procesa reciprociteta, jer Srbija ima više koristi od izvoza nego Kosovo. Onda ste videli šta se desilo u Banjskoj, napadi na Kfor, napadi na naše policajce, izgubljen život i očigledno narušena bezbjednost. To bi moglo dovesti do eskalacije velikog nasilja i dobro je da smo to pravilno zaustavili. Cijenim da su i Srbi koji žive u sjevernom dijelu države umorni od svega ovoga jer je dio Srba dao ostavku u policiji i čini mi se da je to dio scenarija koji je ranije smišljen tako da možda oni mogu spasiti svoje živote i da neko drugi strada od policije, bez obzira na nacionalnu pripadnost... Cijenim da su, kada su lokalni izbori u pitanju, naši predstavnici morali održati izbore zbog nefunkcionisanje lokalne uprave u četiri opštine sjevernog dijela. Za to nije kriva ni vlast, ni albanski predstavnici koji su sada u tim opštinama, jer se mora poštovati Ustav. Srbi imaju pravo da biraju kako će biti zastupljeni u svojim opštinama i nadam se da ćemo uskoro organizovati lokalne izbore i odlučiti ko će ih predstavljati. Sigurno je da to neće biti ni Albanci, ni Bošnjaci, ali oni moraju učestvovati u glasanju. Njihova odluka da ne učestvuju na izborima stvorila je mogućnost da se drugi kandiduju i pobjede na izborima. Ako želite da budete dio kosovskog društva, dio normalne države i da živite zajedno sa njima, normalno morate da budete dio institucija", kazala je zamjenica premijera.

Izvor: Glas Amerike