Odlaganje

Haxhi Avdyli, poslanik parlamentarne stranke Samoopredjeljenje, iz redova partije "Guxho" Vjose Osmani, smatra da ozbiljno treba shvatiti zahtjev SAD da se odloži odluka CIK o zabrani dinara na Kosovu i ističe da SAD ne osporavaju tu odluku, već ukazuje da je građanima potrebno više vremena da se prilagode novom sistemu.

Avdyli ukazuje da je Kosovu neophodna koordinacija sa saveznicima.

"Mislim da je odluka o zabrani dinara ispravna. Ali mi, kao i Kosovo, u prethodnim vladama i sada, veoma cijenimo savez sa SAD i mislim da ovaj poziv treba shvatiti ozbiljno. Mislim da je savez sa SAD neophodan za nastavak i produženje suvereniteta. Normalno, ovo odlaganje se ne traži da bi se osporila odluka, već prepreku predstavlja srpska manjina, jer možda nisu mogli da se pripreme", rekao je Avdyli.

On je dodao da bi vlada Kosova trebala da što više razjasni saveznicima ovo pitanje i da više informiše srpske manjine.

"Mislim da bi vlada Kosova trebala da razjasni ovu stvar sa našim saveznicima što je više moguće, da radi još više kako bi srpska manjina vratila svoje povjerenje u institucije Kosova. Vlada je slušala i razjasnila sve saveznicima, a neki koraci su preduzeti u tom pravcu. Moramo sa zabrinutošću da prihvatimo ova upozorenja SAD i da razjasnimo da je ova odluka u interesu srpskih građana i spriječavanja pranja novca", rekao je on.

Američki State department kaže da je duboko razočaran trenutnim planovima Kosova da nastavi sa sprovođenjem odluke o ograničenju uvoza stranih valuta, uključujući i srpski dinar.

Zabrinutost da bi ova odluka Vlade Kosova mogla da izazove nemire na sjeveru izrazio je ambasador Kosova u SAD Jeffrey Hovenier posle sastanka koji je imao sa premijerom Albinom Kurtijem. U međuvremenu, Kurti je rekao da se o odluci o zabrani dinara ne može pregovarati.

Čak je i Evropska unija zatražila odlaganje ovog procesa.