Predsjednik DUI-a

Predsjednik najveće stranke Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, Demokratske unije za integraciju, Ali Ahmeti kazao je da za postizanje bezbjednosti i stabilnosti u regionu mora doći do albansko-srpskog pomirenja i dodao da je jedan od koraka na tom putu priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije, prenosi Klan Kosova.

"Dakle, bez albansko-srpskog pomirenja, stabilnost i bezbjednost su povređeni ne samo na Kosovu i u Srbiji, već i šire", kazao je Ahmeti.

Prema njegovim riječima, ima nekoliko koraka kako će se do tog pomirenja doći.

"Srbija mora konačno da prizna Kosovo kao državu, Kosovo mora da zauzme mjesto koje mu pripada u svim međunarodnim institucijama, u Ujedinjenim nacijama, ne treba da postoje prepreke, treba da ga priznaju zemlje EU", kazao je Ahmeti.

Naveo je da je cilj Sjeverne Makedonije da se pridruži Evropskoj uniji i da ukloni granice.

Ahmeti dodaje i da Sjeverna Makedonija želi da nema problema sa susjedima, da živi u miru, stabilnosti i bezbjednosti jer je to, kako dodaje, način da se gradi budućnost za nove generacije.

"Nemojte da imaju patnje koje smo mi, kao generacija, doživjeli. Nove generacije ne znaju kako smo se školovali i mučili, ali danas Albanci u Sjevernoj Makedoniji imaju tri univerziteta", kazao je Ahmeti.

Istakao je i da je albanska zastava nepovrediva i u službenoj upotrebi u Sjevernoj Makedoniji jer će, kako kaže, svaki "gradonačelnik koji nema crveno-crnu zastavu na stolu i ispred opštine biti kažnjen".

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova