Povećanja plata

Samo tokom 2023. godine Inspekcija rada je obradila 614 pritužbi radnika protiv poslodavaca, dok je u međuvremenu, sam Inspektorat izvršio preko 8.000 inspekcija. Iako je prošlo samo mjesec dana od liberalizacije viza, primjećuje se da su plate i uslovi u privatnom sektoru počeli primjetno da se popravljaju.

"Postoji tendencija pozitivnih promjena. Imamo povećanja plata. Da napravimo poređenje, dok je početkom prošle godine fizički radnik radio za 10-15 eura na dan ili do 10 sati rada, sada je dan fizičkog radnika plaćen 25 eura i pored toga, u većini slučajeva plaćeni su hrana i prevoz. Da budemo realni, promjena ima, nema promjena u firmama koje pružaju usluge državnim institucijama, umjesto da budu blaži i da prioritetno zaustave te radnike, oni prozivaju radnike. I danas radnici u Centru porodične medicine koje plaća Opština Priština su plaćeni 230 eura, što na neki način daje podstrek da ti radnici treba da odu, jer, naravno, ne žele da rade za 230 eura. Za razliku od ostalih, postoji pozitivna promjena”, rekao je predsjednik Sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi.

U međuvremenu, portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je da zapošljavanje ostaje prioritet izvršne vlasti. On je dalje dodao da su među preduzetim merama među najvećim korisnicima bili mladi.

U jednoj od privatnih građevinskih firmi za RTK je rečeno da svojim radnicima nude dobre plate, dok trenutno imaju 200 zaposlenih.

"Plate su, mislim, relativno normalne i prihvatljive za naše uslove života. Plate, uglavnom u građevinarstvu, kreću se od 600 do 1.000 eura. Možemo reći da je prosek 800 eura i to je neto plata. Što se tiče bezbjednosti, organizujemo kontinuiranu obuku za edukaciju radnika za bezbjednost i zaštitu na radu“, rekao je direktor jedne građevinske kompanije Ragip Behrami.