Zapuštena odmarališta

"Oni su napravili haos" ili "Oni su ostavili haos", međusobne su optužbe između aktuelnog rukovodstva Ski centra Brezovica i rukovodstva Opštine Štrpce.

Ski centar Brezovica se nalazi u istoimenom mestu na teritoriji opštine Štrpce, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, koje je deo Nacionalnog parka Šara na jugu Kosova.

Agencija za privatizaciju Kosova je početkom 2022. godine preuzela kontrolu nad ovim Ski centrom, koji je do tada funkcionisao u sistemu Srbije. Odmarališta u okviru ovog skijališta su zapuštena ali aktuelno rukovodstvo i Upravni odbor najavljuju ulaganja.

S druge strane, iz opštine Štrpce, na čijem je čelu Dalibor Jevtić iz Srpske liste - najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda - kažu da se donose odluke u suprotnosti sa interesima građana i radnika Ski centra.

Inače, ova opština je nakon izbora novog Upravnog odbora jula prošle godine, "zamrzla" saradnju sa kosovskom Agencijom za privatizaciju zbog navodnog uplitanja politike.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić u pisanom odgovoru za RSE kaže da je takva odluka doneta jer je prekršen usmeni dogovor koji je podrazumevao da se ne donose nikakve odluke bez saradnje i koordinacije sa njima.

RSE se obratio Agenciji za privatizaciju Kosova oko ovog pitanja i optužbi, ali odgovor nije stigao.

O Ski centru Brezovica

Ski centar Brezovica zapošljava oko 100 radnika.

Prema rečima rukovodstva, najviše turista dolazi iz Albanije i Severne Makedonije.

Skijališta se nalaze na nadmorskoj visini od 2500 m, dok su staze uređene za sve alpske discipline. Dužina skijaških staza je oko 3000 m. Takođe, postoji žičara i ski lift.

Ski centar Brezovica čine tri velike staze: Livada, Lavlja vrata i Crvena Karpa, koje spadaju u crvene staze. Najduža staza je Piribreg, dužine 3,5 km i spada u crnu stazu, odnosno ono na koju je teško skijati. Tu su i četiri plave staze, koje spadaju u lake.

Dnevna ski karta je 22 eura, doj je sezonska 500 eura.

Kako je nastao haos u Ski centru Brezovica?

"Idemo do petog sprata da vidite šta je haos", predlaže ekipi Radija Slobodna Evropa (RSE) Zoran Gerić, vršilac dužnosti direktora Ski centra Brezovica.m

Na petom spratu hotela Molika iz 1985. godine, koji se nalazi pored same glavne skijaške staze na Brezovici, sobe sa polomljenim krevetima, stolovima i stolicama, oronuli zidovi od vlage, krov koji prokišnjava.

Gerić tvrdi da su i sobe na trećem i četvrtom spratu ovog hotela iz prošlog veka slično izgledale, da su one "zaostavština" prošlog rukovodstva ali da su renovirane "u rekordnom roku" uz angažovanje samih radnika.

"Radnici su ostajali prekovremeno kako bi smo sve završili i uspeli smo da pokrenemo sezonu", dodaje Gerić koji je za rukovodioca poznatog kosovskog skijališta imenovan decembra 2023. godine.

Do imenovanja na poziciju vršioca dužnosti direktora Ski centra, Gerić je bio savetnik za turizam u tom centru. Kaže da je sve vreme ukazivao na neregularnosti, mala ulaganja i loše funkcionisanje žičara – ali da nije bilo sluha.

"Kada sam stupio na dužnost bila je katastrofa. U hotel se ništa nije ulagalo, žičare nisu bile spremne, ski lift nije bio spreman, sajla je bila pokidana", navodi neke od zamerki bivšem rukovodstvu.

U planu je, kako dalje kaže Gerić, obnova petog sprata hotela Molika, izgradnja apartmana i Spa centra uz pomoć Agencije za privatizaciju.

"Imamo šta da pokažemo, u pregovorima smo sa sportistima da dolaze na pripreme ovde. Razvoj letnjeg turizma je u planu", dodaje.

Međutim, lokalne vlasti u Štrpcu su 23. januara 2024. saopštile kako je Ski centar Brezovica "u haosu" a da Gerić i Upravni odbor deluju po nalogu Vlade Kosova premijera Albina Kurtija "protiv interesa građana opštine Štrpce i posebno radnika koji u Ski centru rade decenijama".

"Sramotno saopštenje", zaključuje pored ostalog Gerić u izjavi za RSE uz napomenu da on u Ski centru Brezovica radi od sredine 80-ih godina dvadesetog veka, te da se u svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri zalagao upravo za prava radnika.

Ko je odgovoran za loše stanje Ski centra?

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić je ponovo 26. januara na sednici Skupštine opštine pozvao rukovodstvo Ski centra Brezovica da "da dobro obrate pažnju šta rade".

Potom je u odgovoru za RSE Jevitić podvukao kako je Ski centar Brezovica "resurs opštine Štrpce i njenih građana", te da je prethodnih godina "fokus bio na zaštiti prava i interesa radnika".

"U proteklom periodu najviše se ulagalo od strane Vlade Republike Srbije u kapacitetu koje je to moglo a usled političke situacije koja je itekako uticala na sve pa tako i na sam Ski centar Brezovica", navodi on.

Dodaje da je infrastruktura hotela u lošem stanju jer nije bilo ozbiljnijih ulaganja, te da sami hoteli i žičare moraju da se u potpunosti renoviraju, nove žičare postave, a da će to sve biti moguće kroz "javno-privatno partnerstvo gde će lokalna samouprava voditi taj proces bez političkog uticaja".

"Ski centar je u haosu, nema reda, smeće je na sve strane, bezbednost turista koji dolaze je na niskom nivou i za sve to mora da postoji odgovornost", kaže Jevtić.

Dodaje da je opština Štrpce vlasnik zemljišta na Ski centru Brezovica i da se svaki proces koji se sprovodi bez opštine smatra "kršenjem osnovnih prava kao što jeste pravo na imovinu".

S druge strane, predsednik Upravnog odbora Ski centra Brezovica, Filjko Jovanović, kaže kako Jevtić iznosi optužbe na njihov račun jer više "nema kontrolu koju je imao nad prošlim rukovodstvom i odborom".

"Sve za šta nas optužuju su zapravo oni radili", kaže Filjko Jovanović.

Smena rukovodstva i Upravnog odbora ili istek mandata?

Opština Štrpce na čelu sa Daliborom Jevtićem tvrdi kako je političkom odlukom Upravnog odbora Kosovske agencije za privatizaciju, a "po nalogu premijera Aljbina Kurtija, smenjen Upravni odbor Ski centra Brezovica i direktor Petar Simić".

Dodaju kako je novo rukovodstvo "političko" koje radi i deluje "isključivo po nalogu iz Prištine".

S druge strane, predsednik Upravnog odbora Filjko Jovanović kaže kako su on i drugi članovi izabrani na osnovu konkursa juna 2023. godine, te da nije bilo nikakve smene koju pominje lokalno rukovodstvo iz Štrpca.

Objašnjava da je i bivšem direktoru Petru Simiću istekao mandat, te da mu nije produžen jer novi Upravni odbor nije bio zadovoljan njegovim radom.

"Godinama unazad nije investirano, u kakvom stanju je ostavljen peti sprat, u kakvom stanju je bio četvrti i treći sprat, mi smo to (sobe na trećem i četvrtom spratu) sredili, omogućili mnogo bolje uslove", kaže Jovanović.

Dodaje i da je Ski centar Brezovica od sredine decembra do sada ostvario gotovo duplo veće prihode nego što je to bio slučaj za celu prošlu sezonu. Ipak, nije želeo da precizira koliki su tačno ti prihodi.

Da li je bilo zloupotreba resursa?

Aktuelno rukovodstvo Ski centra Brezovica napominje kako je pored soba, renoviran i restoran u hotelu Molika.

Konobar u ovom restoranu, Dragan Milovanović, kaže da su gosti zadovoljniji.

"To su moja zapažanja", navodi on u izjavi za RSE i dodaje kako je i on u Ski centru Brezovica počeo da radi 80-ih godina.

Međutim, opština Štrpce tvrdi kako se resursi Ski centra, počevši od restorana i reklamnog prostora, daju biznismenu iz Prištine, umesto lokalnim privrednicima iz Štrpca.

"Resursima je do sada upravljalo rukovodstvo opštine Štrpce, ne direktor (Ski centra) ili Upravni odbor", odgovara Filjko Jovanović na ove optužbe.

Dodaje kako se reklamni prostor ranije nije naplaćivao i da je to samo nanelo štetu Ski centru.

"Godinama unazad je to rađeno mimo tendera, mimo propisa. Upravljanje resursima smo vratili u preduzeće, tim reklamnim prostorom je pola plata za radnike obezbeđeno", navodi dalje Jovanović.

Veze Ministarstva za zajednice i povratak sa Ski centrom?

Opština Štrpce je takođe Ministarstvo za zajednice i povratak, na čijem je čelu Nenad Rašić, doveo u vezu sa Ski centrom Brezovica uz pitanje kakve ingerencije oni imaju da sazivaju sastanke o upravljanju ovog skijališta. Dodaje se i kako Ministarstvo za povratak "privatizuje" Ski centar Brezovicu, te da je ovo skijalište zbog toga u "haosu".

Inače, aktuelni gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić je u više mandata bio ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Nakon njega je do početka novembra 2022., na čelu ovog Ministarstva bio Goran Rakić, takođe iz Srpske liste, ali je podneo ostavku u okviru kolektivnog izlaska Srba iz kosovskih institucija na severu. Zatim je premijer Kosova Aljbin Kurti na to ministarsko mesto imenovao Nenada Rašića iz opozicione Progresivno demokratske stranke.

Rašić u izjavi za RSE kaže da je reakciju opštine Štrpce izazvao sastanak oko Ski centra Brezovica kojem je on prisustvovao u utorak zajedno sa još tri ministra u Vladi Kosova, te sa predstavnicima Nacionalnog parka "Šara", Agencije za razvoj poljoprivrede i Agencije za privatizaciju.

Na tom sastanku je, kako kaže, bilo reči o tehničkim pitanjima kao što je čišćenje snega i slično.

"Nakon našeg sastanka u utorak su očišćena sva parking mesta. Ako ste nekada išli u hotel Molika znate šta to znači, saobraćaj je bio blokiran. Ne daj bože da se nekome nešto desi, dok ga transportujete, bilo bi strašno", kaže Rašić.

Dodaje da je na tom sastanku nekoliko ministarstva u Vladi Kosova dogovorena izgradnja zaobilaznog puta, te proširivanje kapaciteta radi ekonomskog razvoja.

"Jednom rečju, to je bila predanost Vlade, povećavanje kapaciteta Ski centra Brezovica", tvrdi Rašić.

Zaključio je da su "mnogi lični interesi ugroženi time što pokušavamo da uvedemo red".

Brezovica i nelegalna gradnja

Brezovica je takođe poznata i po ilegalnoj gradnji.

Decembra 2021. Policija Kosova je uhapsila desetak osoba iz redova srpske i albanske zajednice zbog sumnje da su nelegalno izdavali dozvole za gradnju na Brezovici.

Među njima je bio i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, takođe iz redova Srpske liste.

On se sumnjiči da je za nezakonito stekao preko milion eura.

Tužilac u slučaju "Brezovica" Rasim Maloku je u ranijem intervjuu za RSE rekao da su pravosudne institucije na Kosovu oduzele više od 70 nelegalno izgrađenih objekata na Brezovici.

U međuvremenu je Osnovni sud u Peći krajem avgusta prošle godine doneo odluku da se sedam osoba pusti na slobodu uz kauciju.

Prethodno je Ustavni sud Kosova doneo nekoliko presuda kojima se konstatuje da su optuženima u slučaju Brezovica povređena prava produžavanjem pritvora bez podizanja optužnice.