Ustavnost i zakonitost

Premijer Albin Kurti rekao je ambasadorima zemalja Kvinte i šefu Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu da je jedina valuta dozvoljena za upotrebu u gotovinskim transakcijama euro, nakon odluke Centralne banke Kosova (CBK) da suspenduje srpski dinar.

Prošle nedelje, CBK je izdala uredbu kojom se zahteva da se sve gotovinske transakcije bilo gde na Kosovu obavljaju u eurima, počev od 1. februara.

Kurti je tokom sastanka 26. januara sa ambasdorima zatražio od zemalja Kvinte da poštuju odluku Centralne banke, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

"Premijer Kurti je na sastanku istakao važnost da svi poštuju ustavnosti i zakonitosti u državi, kao i istovremeno da poštuju nezavisne organe, u ovom slučaju Centralnu banku", navodi se u saopštenju.

Kurtijev sastanak sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije usledio je nekoliko dana nakon što su SAD pozvale Vladu Kosova da preispita odluku CBK o dinaru, dok je EU zatražila pojašnjenje odluke.

Više od dve decenije, podstaknuti Beogradom, stanovnici deset kosovskih opština sa srpskom većinom koristili su srpsku valutu za sve, od plata i penzija do plaćanja u prodavnicama i restoranima.

Prema odluci CBK, sada dinari mogu da se drže samo na bankovnim računima ili da se menjaju za eure. Pri donošenju odluke CBK se pozvala na definiciju iz Ustava Kosova o "jedinstvenoj valuti" kao važećem sredstvu plaćanja.

Ustav je ili svetinja i mora se primeniti i to u svim slučajevima, poručio je zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi za novinare sa češkim ministrom za evropska pitanja Martinom Dvoržakom u Prištini 24. septembra.

Godinama su dinari na Kosovo stizali preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u opštini Leposavić, na severu Kosova. Taj novac je prevozilo preduzeće za transport novca Henderson.

Najveća srpska stranka na Kosovu, Lista Srbija, nije pozdravila odluku CBK-a i u saopštenju od 18. januara navela je da ona ugrožava opstanak Srba na Kosovu. Kako navodi Srpska lista, kreatori kosovske politike pokušavaju da proteraju Srbe "bez upotrebe oružja".