Integracija

Potpredsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hoxhaj rekao je da srpska zajednica na sjeveru treba da bude sastavni dio politike na Kosovu, jer, jer prema njegovom mišljenju jedini način da dođe do integrisanja sjevera.

On je izjavio da Kurtijeva vlada nema jasan put da integriše Srbe i dodao da "Srbija preferira da oni ostanu neintegrisani".

"Ne bi trebalo da bude političkog procesa na sjeveru bez učešća srpske zajednice. Od vitalnog je značaja da srpska zajednica, ne samo bude integrisana, već da bude dio političkih procesa. Riječ je o četiri opštine koje su u sastavu Republike Kosovo. Svaki pokušaj uklanjanja srpske zajednice iz javnog života na sjeveru je glavni interes Srbije i služi Srbiji. Nije u interesu Kosova da u januaru 2024. sjeverom upravlja policija", rekao je Hoxhaj.

Prema rečima poslanika PDK, Kosovo može biti u opasnosti od ponavljanja scenarija Banjske, ali, kako je naglasio, vladine objave rata "ne služe interesu Kosova".

"Kosovo je zaštićeno ako, prije svega, postoji istinska koordinacija sa američkim i evropskim partnerima. Ono što se desilo na sjeveru i što se desilo u međunarodnom kontekstu, Kosovu će biti potrebno još 10 godina da se konsoliduje i dođe na ono što je bilo 2020. Globalni poredak je loš, globalni trend nije naklonjen, ali Kosovo je imalo priliku da iskoristi izbijanje rata u Ukrajini", rekao je Hoxhaj.

Potpredsjednik ove opozicione stranke je dodao da su kosovski partneri zabrinuti zbog situacije na sjeveru, a prema njegovim riječima, Kurtijeva vlada je imala pogrešan pristup u rješavanju cijelog procesa.

Prema riječima Hoxhaja, Kosovo je izgubilo u odnosu na Srbiju, dok je premijer Albin Kurti taj pristup opisao kao "u interesu Srbije".

Upitan o mogućnosti vanrednih izbora, Hoxhaj je dodao da opozicija mora da stvori zajednički duh.

"PDK mora da zadrži ovaj duh, mora da ima duha, ne da bude samo protiv Samoopredjeljenja, već da da rješenja za teme o kojima smo danas razgovarali. Da ne mislimo da teme koje danas ima Kosovo može da rješava jedna partija... Potrebna nam je opozicija koja pretvara državu u demokratiju, treba napraviti tim i platformu ako političke partije vide taj interes" , nastavio je on.