U vanrendnoj situaciji smo

Od 3. januara se za pasoše Kosova prijavilo oko 39.000 građana, a Agencija za civilnu registraciju kaže da zbog ove brojke rade u vanrednim uslovima, pa će se na ovu putnu ispravu čekati i po mjesec dana jer proces izdavanja pasoša ne može da isprati prijave, prenosi Koha.

Izvršni direktor Agencije za civilnu registraciju Blerim Qamaj rekao je da su angažovani svi kapaciteti kako bi se građanima što pre izdali pasoši.

"Od 3. januara do juče je 38.708 građana podnelo zahtjev za izdavanje pasoša. To je veliki broj. Podigli smo sve kapacitete da građanima obezbjedimo pasoše, ali proces izdavanja ne može da pokrije broj građana koji se prijavljuju za pasoše. U vanrednoj smo situaciji", rekao je Qamaj.

Dodao je da građanima garantuje da MUP ima dovoljno pasoša, te da sa tim ministarstvom imaju ugovor na tri godine.

"Od kada smo krenuli sa viznom liberalizacijom, sve su veći zahtjevi u sjevernim opštinama, kao i u južnim opštinama koje imaju srpsku većinu. Građani Srbije se prijavljuju, povećava se broj za zahtjeva za pasoše... Prošle godine je mjesečni prosjek bio 22.000 do 24.000, dok se u samo u decembru za putnu ispravu prijavilo 36.665 građana", zaključuje Qamaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova