Platni promet sa Srbijom

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je u Davosu da je informisao Brisel o namjeri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom, izrazivši uvjerenje da će se pronaći rješenje koje neće imati nikakvih negativnih posljedica.

Na pitanje da li je upoznat sa namjerama Prištine da ukine platni promet sa Srbijom, Lajčak je za TV Pink rekao da ne samo da je sa tim upoznat, već je to pitanje otvorio u razgovoru sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem, te da ga je zamolio da mu da odgovore na nekoliko bitnih pitanja.

"Prosledio sam tu informaciju u Brisel i naše službe sada analiziraju tu situaciju. Očekujemo da ubrzo izađu sa zajedničkim stavom“, rekao je Lajčak.

Upitan da li je to opasno, odgovorio je da je uvjeren da se neće doći u opasnu situaciju.

"Ne bih u ovom trenutku želio da dam bilo kakve ocjene. Vjerujem da neće postati opasno i da ćemo pronaći rješenje koje neće imati nikakvih negativnih posljedica“, rekao je Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je poručio da su najave Prištine o ukidanju platnog prometa i zabrani upotrebe dinara najteže i najveće ugrožavanje dijaloga do sada i da je i od Lajčaka zatražio podršku za Srbe sa Kosova.