Izjave Kurtija i Osmani propaganda

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je za Teve 1 da je zahtjev i fokus međunarodnih partnera uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, dodajući da su premijer Kosova Albin Kurti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani zaustavili konsolidaciju države u međunarodnoj areni.

Komentarišući izjave vladinih zvaničnika da na sjeveru Kosova nikada nije bilo većeg proširenja suvereniteta Kosova, Hoti je kazao da je suvereniteta bilo i ranije i podsetio na ulazak Srba u kosovske institucije.

Hoti je rekao da su izjave vladinih zvaničnika propaganda, te da on više voli da se politička rješenja donose "korak po korak".

Govoreći o političkoj situaciji na Kosovu, Hoti je izrazio uvjerenje da Kurti na sledećim izborima neće dobiti povjerenje građana i pobediti.

Takva situacija je, prema njegovim riječima, nastala zbog neispunjavanja obećanja koja je Kurti dao dok je bio u opoziciji.

"Hoćemo li ove godine imati izbore ili ne, teško je reći. U situaciji koju sada imamo, to su najnepredvidljiviji ljudi. Ako bi Kurti sagledao sprovođenje svoje agende, šta je obećavao kada je bio u opoziciji, šta je obećavao kada je izašao na prošle izbore i šta je postigao do danas, nedosljednosti su ogromne. Zato vjerujem da se na sljedećim izborima Kurtiju više neće dati da vodi državu", kazao je Hoti, koji je sada poslanik LDK.

Dodaje da je Demokratski savez Kosova u potpunosti spreman za izbore.

Komentarišući izjavu ministra odbrane Ejupa Maqedoncija da pripadnici Kosovskih bezbjednosnih snaga napuštaju KBS iz ekonomskih razloga, Hoti kaže da ministar odbrane "nema pojma o čemu priča".

"Ministar odbrane koji nema pojma o čemu priča. Kada čujem da ministar odbrane kaže da 'naši vojnici bježe iz KBS, zbog ekonomskih razloga', kada čujete takvu frazu, odmah vidite da sa tom osobom nema rasprave. On ne stoji čvrsto na zemlji, on ima svoj paralelni univerzum koji mu je osmislio njegov politički šef", izjavio je Hoti.

Izvor: Kosovo online/Teve 1