Poslaću svoje komentare

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ukazala je u intervjuu za Reporteri da će prije formiranja Zajednice srpskih opština, Ustavni sud morati prvo da kaže da je "evropski prijedlog" za nacrt statuta u skladu sa Ustavom Kosova.

Dodaje da Ustavni sud mora da razjasni nejasnoće, koja mogu da ugroze unutrašnje funkcionisanje Kosova.

"Analizirala sam nacrt i čim bude pred Ustavnim sudom, poslaću svoje komentare koji će poslužiti da se razjasne neka pitanja koja mogu stvoriti ozbiljne probleme, ukoliko se ne razjasne. Očekujem konstruktivan pristup svih aktera u ovom procesu, da ispred političkih bitaka stavimo državni i nacionalni interes, interes Kosova, kao funkcionalne države u njenim sadašnjim granicama", kazala je Osmani.

Navela je da je Srbija od februara prošle godine, kada je postignut Briselski sporazum, kako kaže, u više navrata jasno stavila do znanja, uključujući i na poslednjem samitu EU - Zapadni Balkan, da neće sprovoditi obaveze koje proizilaze iz tog ugovora.

"Dakle, sada fokus treba da bude na pronalaženju modaliteta za punu primjenu sporazuma, jer se on ne može primjeniti samo u pojedinim dijelovima, već u cjelini", dodaje ona.

Osmani je ponovila stav da su mjere koje je EU uvela Kosovu nepravedne i da ih treba ukinuti, dodajući da se kažnjavanjem samo jedne strane urušava kredibilitet dijaloga.

"Kosovo se, nažalost, i dalje suočava sa nepravednim i nesrazmjernim mjerama koje direktno utiču na interese građana. Ovakav neravnopravan tretman je udar na kredibilitet procesa dijaloga. Tokom ovog perioda, u svakodnevnom sam kontaktu sa državama članicama i rukovodstvu EU i postoji inicijativa da se mjere što pre uklone", rekla je Osmani.

Prema njenim riječima, većina lidera EU za ukidanje ovih mjera.

Dodala je da i razlozi za uvođenje mjera, iako po njenoj ocjeni nepravedni, više i ne postoje.

"Kosovo je preduzelo sve mjere za deeskalaciju situacije i stvoreni su uslovi za nove izbore u opštinama na sjeveru, pa bi EU trebalo hitno da ukloni mjere", ponovila je Osmani.

Na pitanje o događajima u Banjskoj 24. septembra i eventualnim pretnjama iz Srbije, Osmani kaže da nakon "agresije i terorizma 24. septembra koji je sponzorisala Srbija", fokus treba da bude na privođenju pravdi na Kosovu, dobijanju jakih bezbednosnih garancija, odvraćanja i mjera protiv Srbije za njene akcije.

"Srbija se već neko vrijeme sprema za aneksiju sjevera Kosova, pa je uključivanje Kosova, prvo u Partnerstvo za mir, a potom i u Nato preventivna mjera i preduslov mira i stabilnosti u cijelom regionu. Ako evroatlantske institucije i saveznici ne preduzmu ništa, Srbija će nekažnjeno biti ohrabrena da nastavi agresiju na Kosovo i destabilizaciju regiona. Uprkos ovom riziku, uvjeravam građane Kosova da su naše institucije, u saradnji sa saveznicima, spremne da obuzdaju svaku potencijalnu agresiju iz Srbije, kao što se to dogodilo 24. septembra", kazala je Osmani.

Ističe da bi napori Kosova za članstvo u Nato trebalo da budu prioritet za Kosovo.

"S obzirom na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava Kosovo i cio naš region, uvjerena sam da bi naše članstvo u Nato trebalo da bude prioritet broj jedan. Naše težnje za članstvom u najmoćnijoj vojnoj alijansi utemeljene su na našoj posvećenosti regionalnoj i globalnoj bezbjednosti i stabilnosti i radimo sa našim saveznicima u Natou na preduzimanju odlučnih koraka u tom pravcu", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri