Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonći izjavio je da će Kosovo poštovati obaveze iz 2013. godine, odnosno da Kosovske bezbjednosne snage neće biti angažovane na sjeveru bez prethodne koordinacije sa Kforom.

Maqedonci je, gostujući na Teve1 rekao da su bezbjednosne institucije u stalnoj koordinaciji i sinhronizaciji sa Nato i međunarodnim faktorima na Kosovu i da se ništa neće preduzimati bez prethodne konsultacije sa njima.

"Više puta smo ponovili svim državnim strukturama da ćemo poštovati obavezu iz 2013. godine da se ne angažujemo u severnim opštinama zemlje bez prethodne koordinacije sa Kforom", naveo je Maqedonci.

On je rekao da je KBS sposobna da deluje na bilo kom dijelu Kosova, ali da je predsjednica ima mandat da izda takvo naređenje.

"Predsjednica Vjosa Osmani ima mandat da naredi angažovanje Kosovskih bezbjednosnih snaga i KBS su spremne da djeluju na bilo kom dijelu teritorije naše zemlje radi obavljanja svojih dužnosti”, izjavio je Maqedonci.

On je rekao da i dalje postoji veliki rizik od napada Srbije, ali da je Kosovo više nego ikada spremno da se suoči sa takvim pretnjama.

Na pitanje ko je inicirao kupovinu raketnog sistema, budući da se povela polemika između predstavnika ove i prethodne vlade, Maqedonci je rekao da je kupovina pokrenuta tokom mandata Albina Kurtija, ali da je ta inicijativa pokrenuta ranije, pismom Ramusha Haradinaja State departmentu u kome se tražila isporuka ne samo protivtenkovskih raketa "Javelin" već i drugih borbenih sistema.

“Sve je kulminiralo ovim trogodišnjim budžetom. Cjelokupno povećanje vojnih nabavki je u ove tri godine”, rekao je Maqedonci.

State deparment odobrio je Kosovu kupovinu 246 protivtenkovskih raketa "Javelin" vrijednih 75 miliona dolara.

Ovu odluku trebalo bi da potvrdi američki Kongres.

Izvor: Kosovo Online/teve1