Ne predstavlja opasnost po region

Politički analitičar i profesor Nexhmedin Spahiu ocjenjuje za Kosovo onlajn da je najava vraćanja obaveznog vojnog roka u Srbiji dokaz da Srbija ide u suprotnom pravcu od onog koji Zapad od nje očekuje, ali da takav korak ne predstavlja opasnost po region.

“Zapad očekuje da Vojska Srbije bude usklađena sa Nato, da jednog dana bude članica ove organizacije , a uvođenje vojnog roka znači suprotan smjer. Da li to predstavlja opasnost za region? Ne mislim, jer jer je Srbija okružena Nato paktom sa svih strana. To je ipak velika sila upoređujući sa snagom Srbije. Jedino što može da Srbija uradi je da poremeti odnose zbog njenog uticaja kod slabijih zemalja poput Kosova, Bosne i hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije ili Albanije”, kaže Spahiu.

On navodi da je u takvoj situaciji teško očekivati da Srbija preuzme mjesto vojnog lidera u reigionu, ali da može da ima važnu političku i ekonomsku ulogu.

“Ne znam da li je vraćanje obaveznog vojnog roka ekonomski opravdano, ali to znaju oni koji su o tome odlučili. Ako je tendencija da bude profesionalna vojska onda je to stvar koju je trebalo uraditi”, ističe Spahiu.

Prema njegovim riječima najava vraćanja obaveznog vojnog roka u Srbiji na Kosovu nije izazvala posebne reakcije.

“Ljudi su ovdje uspavani. Sigurni su da je Nato tu i da ništa ne može da im se dogodi. Čak i kada pričam o opasnosti izbijanja sukoba u regionu smatraju da pretjerujem i da tako nešto nije realno”, kaže Spahiu.

Izvor: Kosovo Online