Poslanik PDK-a

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha kaže u intervju za Gazetu Blic da je liberalizacija viza zasluga prethodnih vlada, dodajući da ako ova vlada smatra da se za tri godine mogu ispuniti svi kriterijumi da se bude dio EU, onda pokazuju da su intelektualno i politički siromašni.

"Imamo posla sa običnim populizmom koji su svaki put pokazali. Pitanje vizne liberalizacije došlo je kao rezultat ispunjavanja svih standarda, to je rezultat rada svih prošlih vlada. Bila je zasluga prethodnih vlada da Kosovo i građane Kosova pripreme da budu dio slobodnog kretanja, odnosno na osnovu dogovora koji su napravljeni od 2013. godine", rekao je Berisha.

Navodi da je navodni uspjeh samo ove vlade populistički stav koji se prodaje ekstremistima i onima koji su militanti.

"Radi se o ulaganju od više od 20 godina. Tako je sa viznom liberalizacijom, tako je i sa naoružanjem i drugim", dodao je.

Poslanik kaže da je vizna liberalizacija veoma pozitivan razvoj za Kosovo.

"Liberalizacija viza je veoma pozitivan razvoj za Kosovo i građane, jer će sada mladi ljudi imati priliku da vide kako se razvija jedna zemlja na zapadu, kako postoje veće mogućnosti za obrazovanje, za pronalaženje biznisa, za poslovno povezivanje. Vjerujem da je ovo bio dobar razvoj događaja", kazao je.

Berisha kaže da je jedini doprinos Samoopredjeljenja liberalizaciji viza godinama bio prepreka.

"Samoopredjeljenje je sprečavalo liberalizaciju četiri, pet godina zaredom. Od 2014. pa do 2019. i 2020. godine kada su došli u vladu, Samoopredjeljenje je isključivo bio glavna prepreka liberalizaciji viznog režima, jer je Kosovo pretvorio u izvor informacija koji je stvorio svjetsku neizvesnost i percepciju nesigurnosti. Pucanje iz vatrenog oružja, gađanje institucija, pucanje iz oružja koje koriste terorističke grupe. Zatim destruktivne politike, odnos sa međunarodnim partnerima koji su nam davali sugestije", rekao je Berisha.

Pokret Samoopredjeljenje, kako kaže Berisha, žanje rezultate političkih ulaganja prethodnih vlada, a jedini njihov doprinos već tri godine je masovni egzodus građana.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic