Dinamična sedmica u Davosu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak očekuje dinamičnu sedmicu u Davosu.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručio je da će predstojeća sedmica u Davosu, gdje će biti održan samit Svjetskog ekonomskog foruma biti ”dinamična” i dodao da će tokom nje imati brojne bilateralne sastanke.

Sumirajući prethodnu sedmicu, Lajčak je u objavi na Facebooku naveo da je na sastanku sa ambasadorima zemalja članica EU-a u Briselu istakao da je bilo pozitivnih pomaka u dijalogu između Srbije i Kosova, poput ukidanja režima naljepnica na registarskim tablicama na motornim vozilima, ocjenivši to kao pozitivan korak u primjeni Sporazuma o normalizaciji.

Vlada Kosova usvojila je početkom godine Odluku kojom je odobrila prestanak obaveznog stavljanja naljepnica na registarske tablice vozila registrovanih u Srbiji.

‘Dobrosusjedski odnosi’

Na sajtu Vlade Kosova objavljeno je da “uklanjanje ovog režima jeste akt dobrosusjedskih odnosa” i da “dolazi poslije potpunog priznanja tablica Republike Kosova od strane Srbije”.

”Značajan napredak je takođe ostvaren u implementaciji Energetske mape puta”, napisao je Lajčak, aludirajući na napredak ka implementaciji sporazuma o električnoj energiji u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Vlada Kosova započela je u oktobru prošle godine proces preregistracije vozila sa srpskim oznakama za gradove na Kosovu na RKS [Republika Kosovo] tablice, na što je Beograd reagirao povlačenjem predstavnika Srba iz institucija Kosova, uključujući i policiju.

Uslijedio je niz kriza i napetosti na sjeveru, a kulminacija je bila akcija paravojne grupe Srba i sukob s Policijom Kosova u sjevernokosovskom selu Banjska kada je ubijen jedan kosovski policajac i tri pripadnika grupe naoružanih Srba.