Što se mora...

O osnivanju Zajednice srpskih opština analitičari na Kosovu imaju različita mišljenja, pa tako dok jedni kažu da će ZSO opet biti glavna tema razgovora Kosova i Srbije, drugi smatraju da ZSO treba prihvatiti samo kao izbegavanje rata sa Srbijom, dok ima i onih koji smatraju da će formiranje biti odloženo do nakon izbora.

Politički analitičar Lirim Mehmetaj smatra da su priče o mogućim napadima Srbije besmislene iako primećuje opasnost.

Iako priznaje da postoji mogućnost da se ponovi slučaj Banjske, Mehmetaj ipak ističe da je besmisleno pominjati pojam rat.

Mehmetaj zahtjeva da se Zajednica srpskih opština prihvati kao uslov da se izbjegne novi rat između Kosova i Srbije.

"Tačno je da se Kosovo razlikuje od drugih zemalja koje okružuju Srbiju. Tačno je i nedavno da potencijal za stvaranje određenih grupa, iza kojih Srbija stoji, može stalno da interveniše na Kosovu, ali kakva je korist od kontinuiranih uzastopnih izjava šefova država da smo na ivici rata", kaže Mehmetaj.

Govoreći o primeni sporazuma sa Srbijom i žarištu kao što je Zajednica opština sa srpskom većinom, Mehmetaj kaže da se to mora učiniti da bi se izbjegao rat.

"Ako u stanju kvalitetnog mira u stanju dobrih odnosa sa Srbijom Kosovo prihvati Zajednicu opština sa srpskom većinom, to bi za Kurtija bio veliki neoprostivi kompromis, ali ako se prihvati Zajednica da se izbjegne rat, onda bi to bio inteligentni nalaz politike na Kosovu, zato se i prave i ove stalne objave rata", kaže Mehmetaj.

Sadiku: Kurti će odložiti ZSO do poslije izbora


Analitičar političkih pitanja Arbnor Sadiku vidi tendenciju premijera Kurtija da odloži osnivanje Zajednice sa srpskom većinom.

Nakon izbora, Sadiku očekuje da će Kurti prihvatiti sve dogovore koje ima na stolu.