Različita mišljenja

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu različitog su mišljenja o tome da li će se dijalog okončati ove godine. Primjena dogovora iz Brisela i Ohrida je obaveza obe strane, jer u suprotnom, odugovlačenje će kočiti napredak i Kosova i Srbije, navode sagovornici RTK2.

Politikolog Ognjen Gogić smatra da će 2024. biti izgubljena godina za dijalog jer će se svi učesnici u procesu dijaloga u različitim periodima naći u sopstvenim izbornim procesima.

"To se odnosi kako na posrednike iz EU i SAD kojima uskoro sledi izborni period, tako i na same strane u dijalogu Kosova i Srbije, zbog toga što je Srbija nedavno izvršila svoj izborni proces i još uvijek nema formiranu Vladu, a onda će i Kosovo za nekoliko mjeseci ući u predizbornu kampanju za parlamentarne izbore. Tako da će ovo biti godina raskoraka kada nijedna strana neće imati pun kapacitet da pregovara o bilo čemu. Tako da za nastavak dijaloga moramo da sačekamo 2025.godinu zbog toga što su sada ova tijela u SAD i EU u prelaznom periodu i ne mogu da pokreću inicijative, već moraćemo sa sačekamo da se u Briselu i Vašingtonu formiraju nove adminostracije koje će imati pun kapacitet da ponude novu politiku i novi pristup dijalogu", rekao je Gogić.

S druge strane analitičar Nexhmedin Spahiu kazao je za RTK2 da je dijalog završen, da je sve dogovoreno i da se sada čeka njegova implementacija.

"Njemačko-francuski plan je formula da će Kosovo dati više autonomije za Srbe preko Zajednice opština sa srpskom većinom, dok će sa druge strane dobiti priznanje od strane Srbije preko otvaranja permanentnih diplomatskih misija na Kosovu i u Srbiji. S druge strane još je i dogovoreno koji će biti taj nivo autonomije, iako sada znamo koji je statut Zajednica opština sa srpskom većinom, koji je predložen od strane posrednika. Tako da je sve to završeno, nema više pregovaranja. Jedino što preostaje 2024. godine da se to implementira, a deo od toga je već počeo da se implementira kao što je da se skinu stikeri sa registarskih tablica. A ostaje još glavna stvar a to je otvaranje diplomatskih misija i odluka za stvaranje Zajednica opština sa srpskom većinom i to je gotovo", dodao je Spahiu.

Kada je riječ o dijalogu u 2024.godini, Aleksandar Šljuka iz Nove društvene inicijative navodi da i Kosovo i Srbija odugovlače proces, jer nema volje za sprovođenjem dogovorenog.

"U tom smislu ja vidim EU i SAD kao takve aktere, naročito imajući u vidu da ove godine predstoje predsjednički izbori u Americi i izbori za evropski parlament i mislim da će oni u tom smislu požuriti da se neka pitanja riješe, da se određeni reziltati postignu, prije nego što se uđe u te procese. S druge strane domaći akteri koji učestvuju u dijalogu Kosova i Srbije, odnosno Vlade na Kosovu i u Srbiji, biće akteri koji će pokušati da uspore taj proces. Vjerujem da će za neka krupnija pitanja sačekati da se formira Vlada u Srbiji. Takođe, imamo nagovještaje da će doći i do parlamentarnih izbora na Kosovu. Mislim da će Albin Kurti pokušati da tim izborima sebi kupi određeno vrijeme i da ti izbori kako su neki naveli da će oni da predstavljaju referendum po implementaciji ZSO", kazao je Šljuka.

Prema riječima sagovornika RTK2, bilo bi dobro da se ovaj proces što prije okonča, jer dugotrajan dijalog koči napredak i Kosova i Srbije.