Analitičari

Stručnjaci za međunarodne odnose ocijenjuju da će se međunarodni fokus zadržati na dijalogu Kosova i Srbije uprkos predstojećim izborima u EU i SAD, kao i da bi prva polovina godine mogla da se iskoristi za podsticanje strana na napredak u normalizaciji odnosa.

Dritan Hoti, profesor Mediteranskog univerziteta u Albaniji, očekuje da zbog nedavnih dešavanja, posebno u Srbiji, evropske zemlje, a naročito SAD neće izgubiti interes za pitanje normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

"Ne vidim smanjenje interesovanja SAD i njihovih institucija koje se bave problemima međunarodne politike, uključujući slučaj Kosovo-Srbija, i ne vidim ometanje u fokusu nekih evropskih zemalja po pitanju Kosova – Srbije, počev od održavanja predstojećih izbora u junu za Evropski parlament”, rekao je Hoti.

Ipak, stručnjak za međunarodne odnose Akri Çipa dijeli interes zapada za napredak u dijalogu na dvije faze.

On smatra da samo prvih šest mjeseci može donijeti konkretne korake u pregovorima.

“U prvoj fazi može se vidjeti prilika da se krene napred u procesu normalizacije između Kosova i Srbije i da se krene napred u dijalogu. U drugom dijelu godine biće veoma teško vidjeti konkretne korake u dijalogu i vjerujem da će tada to biti teže”, kazao je Çipa.

Hoti ne vidi da postoji pojačan intenzitet i napredak u dijalogu koji bi mogao da bude iskorišćen i kao “politički trofej” strankama na izborima za Evropski parlament.

Kao ključan razlog on navodi činjenicu da posvećenost konačnom rešenju nije prioritet svih evropskih zemalja, već samo nekih članica EU.

“Evropska unija još nije došla do te faze da se prakse, stavovi, stavovi spoljne politike zemalja članica Evropske unije prenose na zajedničke evropske institucije. Evropa još nije dostigla svoju fazu, odnosno da funkcioniše kao kompaktno geopolitičko jedinstvo”, naglasio je Hoti.

Çipa ocijenjuje da bi događaji u Srbiji mogli da omoguće međunarodnoj javnosti da izvrši pritisak na zvanični Beograd kako bi došlo u napredku pregovora sa Prištinom.

“Mislim da razotkrivanje izborne farse u Srbiji i sve nejasnije i slabije eksponiranje predsjednika Vučića i srspkog rukovodstva stvara uslove da diplomatski predstavnici izvrše na njega hitan pritisak i zahtevaju dalje korake u pregovaračkom procesu sa Kosovom”, ocijenio je Çipa.

Podsjećajući da će izbori u EU biti održani u junu, a predsjednički izbori u SAD u novembru, Koha navodi da je da Donald Trump sporazum Beograda i Prištine koji je potpisan u Bijeloj kući predstavio kao svoj uspjeh kojim je uspio da spriječi novo krvoproliće na Balkanu.

Međutim, ovaj list navodi da je sporazum predviđao samo neke ekonomske aspekte i nije implementiran, niti je Trump ponovo izabran za predsjednika Sjedinjenih Država.

Kada je riječ o izborima u EU, profesor Dritan Hoti kaže da izbori za evropski parlament neće imati uticaj na pregovore zato što nemaju uticaj na diktiranje spoljne politike EU.

“Ali, s druge strane, Evropski parlament može mahati članskom kartom u Evropskoj uniji. Dakle, to je neka vrsta uslovljavanja koja se može nametnuti Srbiji i na retoričkom nivou to može Evropski parlament i to je jedini instrument, mehanizam koji ima“, rekao je on.

Koha ističe da se zbog izora u SAD i EU sve više se priča da će vanredni izbori biti organizovani i na Kosovu. Među političkim eksponentima koji su to tražili su i predstavnici opozicionih partija, ali i predsjednik parlamenta Glauk Konjufca i šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje na vlasti Mimoza Kusari-Lila.