Poslanik PDK-a

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti izjavio je za Gazetu blic da Kosovo mora da ubrza primjenu sporazuma sa Srbijom, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Komentarišući izjave albanskog ambasadora Petrita Malaja, koji je naveo da Kosovo mora da preduzme korake u primjeni nacrta statuta ZSO, koji je Kosovu i Srbiji predstavila "velika petorka, Haliti je konstatovao da su one u potpunosti u skladu sa stavovima Natoa, SAD i EU, sa kojima i treba da bude usklađena državna politika Albanije.

"On je ambasador Albanije i njegove izjave moraju biti u potpunosti u skladu sa stavovima države. Malaj nije predstavnik nijedne NVO koja nikome ne polaže na odgovornost za svoje izjave. U potpunosti se slažem da treba da ubrzamo saradnju i primjenu dogovora, uključujući i pitanje Zajednice", rekao je Haliti.

Ocjenio je i da je javno političko isticanje o spremnosti Kosova za rat nepotrebno i nikome ne pomaže.

"Balkanski odnosi, danas moraju da se prilagode Natou, a sutra integracijama u EU. To je put kojim Kosovo treba da ide, put koji donosi bezbjednost, ekonomski razvoj, evropeizaciju, razvoj kulture i obrazovanja i prosperitet svih naroda na Balkanu. Javno političko trubljenje o našoj navodnoj ratnoj spremnosti je nepotrebno i nikome ne koristi. Mislim da je u skladu sa ovom linijom bila i izjava ministra spoljnih poslova Velike Britanije u vezi sa nepovredivim granicama Kosova", rekao je Haliti.

Izvor: Gazeta Blic/Kosovoonline