Na većini graničnih prijelaza zabilježene su ogromne gužve i višesatna čekanja. Ove večeri najteža situacija je na prijelazu Merdare gdje se prema podacima Centra za upravljanje granicom MUP Kosovo čeka duže od osam časova, a kolona vozila je duga 4,5 kilometara.

Ništa bolja situacija nije ni na prelazu Mutivode gdje se čeka oko pet sati.

Zadržavanja na izlasku sa Kosova na Jarinju je između dva ipo i tri sata, a na Brnjaku između 30 i 40 minuta.


Gužve na prijelazima - Print Screen/MUP Kosova
 
U saopštenju policije navodi se da su prema svojim planovima blagovremeno preduzeli neophodne mjere dodatnog broja radnika na graničnim prijelazima, ali da i pored toga zadržavanja traju i više od sedam sati zbog procedura, malih kapaciteta izlaznih traka i sporog rada.

Policija je saopštila da je, kako bi se ubrzao transit putnika tražila od međunarodnih mehanizama da se povećaju kapaciteti, ali i ubrzaju procedure sa srpske strane.

Policija je apelovala na putnike da koriste i alternativne prijelaze kako bi izbjegli čekanja i “Ujedno, ohrabrujemo sve one koji koriste granični prijelaz, u ovom periodu da izađu iz Republike Kosovo da koriste i alternative (ostale granične tačke), gdje je protok manji, kako bi se izbjegli čekanja".

Izvor: Kosovo Online