Za građane Kosova

Od 1. januara građani Kosova imaće pravo da bez viza putuju i borave u zemljama EU i do 90 dana, ali za to vrijeme nije im dozvoljeno da rade u državama Unije. Ukoliko neko od građana prekrši ovo pravilo mogao bi pored fiansijske ili administrativne kazne, dobiti zabranu ulaska u šengenski prostor do pet godina.

Na Facebook stranici Kosovske evropske integracije navodi se da prekoračenje dozvoljenog boravka u EU može rezultirati zabranom putovanja od 90 dana.

"Ako boravite u šengenskoj zoni duže od 90 dana (bez boravišne dozvole ili dugoročne vize) onda ste ilegalno prisutni, što može rezultirati zabranom putovanja u šengenski prostor. Rad u šengenskom prostoru bez radne dozvole je, takođe, nezakonit (čak i ako je kraći od 90 dana) i može dovesti do zabrane ponovnog ulaska u šengenski prostor", navodi se u saopštenju.

Upozoravaju da u zavisnosti od države članice, mogu se primjeniti i administrativne i finansijske kazne.

"U slučaju eventualnog kršenja i zloupotrebe bezviznog režima, lične posljedice uključuju: izricanje novčane kazne i službenu bilješku u pasošu i dosijeu iz koje se vidi kršenje šengenskog sistema, kao i zabranu ulaska u Šengenska zona do pet godina", ističe se u objavi.