Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti komentarisao je navode premijera Albina Kurtija i ministra Xhelala Sveçle o novim pretnjama po Kosovo iz Srbije i naveo za Gazetu Blic da ne razume Kurtijeve izjave jer, kako kaže, da bi izašli pred medije moraju da pokažu odakle preti opasnost Kosovu - da li dolazi od Milana Radoičića ili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ne razumem Kurtijeve izjave jer imam utisak da ni on, a još manje Sveçla ne znaju svoje odgovornosti. Kada izađu pred medije, moraju da objasne narodu odakle opasnost za Kosovo. Da li opasnost dolazi od Radoičića sa svojim bandama ili od Vučića. Moramo znati od koga smo u opasnosti i kako da se pripremimo da se zaštitimo. Da li nam je potrebna narodna mobilizacija ili nastavljamo da imamo garanciju, zaštitu i bezbjednost od Kfora", rekao je Haliti.

Dodao je da Kfor povećava snage samo da bi paralisao "Vučićevu igru".

"Ako su im potrebni vojnici, onda KBS treba da budu spremne da im se pridruže u pravom trenutku i pređu pod komandu Kfora. Kfor pojačava snage da parališe Vučićevu igru, jer je, prema podacima, oružje koje su na Kosovo unele tajne službe Srbije podjeljeno građanima Srbije koji čekaju da dobiju naređenje za početak oružane pobunu za aneksiju sjevera Kosova", dodao je.

Kaže da premijer Kurti i ministar Sveçla moraju da obavljaju svoje dužnosti koje su im dodjeljene Ustavom.

"Ne odugovlačeći sa informacijama, želim da istaknem da je EU, kojoj je povjereno posredovanje između Kosova i Srbije, posvećena pregovorima, a ne ratu koji bi mogao da ima ozbiljne posljedice i za Kosovo i Srbiju, ali i za sve zemlje Balkana, kao što to može biti provokacija nepredvidivih i veoma opasnih razmera. Stoga, u ovoj situaciji, Sveçla i Kurti se moraju obavezati da će obavljati svoje dužnosti koje su im dodjeljene Ustavom", rekao je Haliti za Gazeta Blic.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic