Potpredsjednik PDK-a

Potpredsjednik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj optužio je premijera Albina Kurtija da je Kosovu "naneo najveću štetu ikada", prenosi Koha.

Hoxhaj je rekao da je Kurti pobjegao od odgovornosti izbegavajući izradu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, prepuštajući ga međunarodnim predstavnicima.

Dodaje da Kurti "dok god bude vladao neće forsirati nikakav dogovor ili bilo koju temu sa Srbijom".

Prema njegovim riječima, Kurti nije uspeo da pregovara u Ohridu "nakon što je odustao od međusobnog priznavanja i svijesno prihvatio rečenicu koja kaže da strane imaju različite stavove o statusu".

Hoxhaj smatra da, Briselski i Ohridski sporazumi i nacrt statuta ZSO već su uslov koji Kosovo ima kada su u pitanju evropske integracije i članstvo u Savjetu Evrope

„Kurti od početka nije želeo da preuzme odgovornost za izradu nacrta statuta Zajendice. Prepustio je Evropljanima da to urade i oni su njemu i Kosovu dali punu političku i teritorijalnu autonomiju sa međunarodnom referencom 1244 i mislim da je to njegov neuspjeh“, dodao je Hoxhaj.

Hoxhaj je prokomentarisao i posljednju Kurtijevu izjavu gde se ponudio da napiše nacrt za ZSO,  navodeći da je izjava bila "očaj i predaja".

„Zahtjeva da se što prije objave zaključci o istrazi agresije Srbije na Banjsku. Želi da EU i SAD uvedu sankcije Srbiji. Zatim posljednji dio o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom i direktni napadi na posrednika Lajčaka šta treba da uradi u odnosu na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, pokazuju da Kosovo nije na velikoj političkoj raskrsnici, već u blatu, u koje ga je Kurtijeva pogrešna unutrašnja politika gurnula u posljednje tri godine“, dodao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore