Proceduralno

Analitičar Visar Xhani izjavio je da nakon dogovora postignutih u Ohridu i Briselu, u sadašnjoj situaciji, proceduralno nije bitno da li Srbija priznaje Kosovo ili ne, već je važno da nezavisnost Kosova priznaje "velika petorka".

"Proceduralno, u ovom trenutku je svejedno da li nas Srbija priznaje ili ne. Nama je važnije da nas prizna evropska petorka nego Srbija. Pošto ćemo se u određenim procedurama suočiti sa evropskom petorkom, biće nam potreban njihov glas da bismo se pridružili važnim međunarodnim organizacijama", pojasnio je Xhani.

Kaže da trenutna pozicija u dijalogu nije povoljna za Kosovo, jer postoje pritisci, uz trenutnu geopolitičku situaciju.

"Trenutna pozicija nije povoljna za Kosovo jer je pod pritiskom i u nepredvidivom geopolitičkom razvoju. Mi smo pod diplomatskim pritiskom, skoro gubimo međunarodnu podršku. Štaviše, Kosovo nema nova priznanja, Kosovo se ne pridružuje evropskim organizacijama, a sve su to pritisci za Kosovo i potreba da se brže postigne dogovor", naveo je on.

Dodaje da je, onog trenutka kada Kosovo ispuni obaveze koje proizilaze iz sporazuma, taj proces završen, a evropska petorka više neće imati argument da nastavi proces dijaloga.