Zloupotreba!

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je danas da postoje tendencije da se kaznene mjere EU protiv Kosova, koje su i dalje na snazi, zloupotrebe za uslovljavanje osnivanja ZSO, prenosi Bota sot.

Osmani je istakla da je Kosovo ispunilo sve uslove koje je postavila EU za ukidanje mjera koje su uvedene kao kazna zbog tenzije na sjeveru.

„Postoji tendencija nekih da se mjere sada zloupotrebljavaju kao način da se Kosovo uslovljava potpuno drugačijim pitanjima od razloga zbog kojih je odlučeno na početku. Protivila sam se takvom pristupu čak i na samitu EU-Zapadni Balkan, jer će zapravo ova logika, kao kada je liberalizacija viznog režima korišćena da se Kosovo uslovljava pitanjima dijaloga, imati samo negativan efekat. Ono što su tražili od Kosova, to je ono što su nazvali deeskalacijom, već se dogodilo. Ako neko misli da je ukidanje mjera uslovljeno bilo kakvom akcijom Kosova u okviru sprovođenja sporazuma, to će imati samo negativan efekat. Mjere će morati da se uklone jer je Kosovo ispunilo tražene uslove”, navela je Osmani.

Na pitanje da li će te mjere biti uklonjene izborom novih gradonačelnika na sjeveru, Osmani je kazala da je mjere trebalo ranije da se uklone.

„Kosovo je delovalo na svojoj teritoriji, nigde nije upadalo, nije koristilo nasilje i nikoga nije ugrozilo da zaslužuje ovakve nepravedne i neprofesionalne mjere“, objašnjava ona.

Osmani je dodala da je Kosovo više stotina puta u izvještaju dokazalo svoju konstruktivnost sporazumom sa Srbijom, dok Srbija radi suprotno i ne samo retorikom, već i pisanim putem.

Izvor: Kosovo online/Bota sot