Analitičari

Ključni izazovi Kosova u 2024. godini biće ekonomska situacija, vizna liberalizacija, dijalog Beograda i Prištine i nametnute sankcije EU, ocijenjuju poznavaoci političkih prilika na Kosovu.

Politikolog Ognjen Gogić kaže za Radio Goraždevac da će 2024. godina biti jako izazovna, obzirom na trenutnu situaciju na severu Kosova, izbore i predizborne kampanje koji će se održati početkom 2025. godine.

"Osnovni izazovi za Kosovo u 2024. godini odnose se na nerešene i nasleđene probleme koje Kosovo prenosi iz prethodnih godina. To se u prvom redu odnosi na krizu na severu Kosova koja još nije rešena budući da nije pronađeno održivo rešenje za taj institucionalni i bezbednosni vakum koji je na severu Kosova nastao nakon što su Srbi napustili institucije. I kao što je 2023. godina pokazala, takva situacija je sama po sebi rizik za izbijanje ozbiljnih bezbednosnih incidenata. Tako da će Kosovo tim problemom morati da nastavi da se bavi i tokom naredne godine", rekao je Gogić.

Ukazuje da treba imati u vidu i da je naredna godina za Kosovo predizborna godina budući da već početkom 2025. godine Kosovo ide prvo na parlamentarne, a onda na jesen i na opšte lokalne izbore.

"To će samo po sebi dovesti do podizanja političkih tenzija među političkim strankama, što neće pogodovati rešavanju problema koje Kosovo ima. Tako da je zapravo 2024. godina za Kosovo veoma izazovna i Kosovo će imati veoma težak zadatak da očuva unutrašnju stabilnost", istakao je Gogić.

Aktivista civilnog društva iz Prizrena Bashkim Gashi kaže za TV Prizreni da će se izazovi iz ove, preslikati na sledeću godinu, a to su, pre svega, rešenje problema između Kosova i Srbije i ekonomska situacija.

"Verujem da će izazovi i politika koje smo ostavili u prošloj godini pratiti svakog građanina Kosova i tokom 2024. Prvo, sigurno je pitanje dijaloga koji je i dalje, može se reći, u komplikovanoj fazi. I ovo kažem zato što je pitanje asocijacije među važnim temama, tj. nije samo tema političkih partija nego i naroda uopšte. Verujem da za obe strane treba pronaći rešenje, neka zlatna sredina kako bi se ova situacija smirila i kako bi se počelo sa suočavanjem sa drugim izazovima kao što je ekonomska situacija, ne samo za nas, nego za sve zajednice koje žive ovde", rekao je Gashi.

Refik Kasi novinar, politikolog i politički analitičar, jedan od višedecenijskih političara iz Prizrena, kaže za Radio Astra da su najveći izazovi za sledeću godinu dijalog Beograda i Prištine ali i vizna liberalizacija koja će uticati na mlade da napuste Kosovo u masovnijem broju nego do sada.

"Najveći politički izazov za 2024. godinu je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i vizna liberalizacija. Kosovo će ostati bez radne snage. Nedostatak radne snage se već polako uočava. Mladi ljudi koji završavaju fakultet, master i druge vrste studija ni ne pokušavaju da potraže posao na domaćem tržištu rada. Sve su im oči uprte ka zemljama zapadne Evrope. Prema predviđanjima Kosovo će u kratkom periodu postati domovina staraca i adekvatno mesto za odmor i rekreaciju. Iako mnogobrojna dijaspora još uvek gradi moderne kuće i šalje doznake rodbini i prijateljima, malo se na godišnjem nivou zadržava i boravi na Kosovu. Pa čak i strani penzioneri veći deo vremena provode u zemljama u kojima su proveli svoj radni vek jer su im tamo celokupne porodice. Zabrinjava činjenica da sve više odlaze mladi stručnjaci sa Kosova u potrazi za boljim životom i prosperitetom i građenju karijere. Tome idu u prilog i olakšice koje u zakonskim okvirima za rad i boravak nude pojedine zemlje EU kojima je neophodna radna snaga", kaže Kasi.

Direktor nevladine organizacije "Oko vizije" iz Peći Veton Mujaj kaže za Radio Peja da će Kosovo imati mnogo izazova naredne godine. Ukidanje sankcija od strane EU, regulisanje saobraćaja, kapitalne investicije i vizna liberalizacija.

"Vidi se ono šta je godina 2023. ostavila kao posledicu. Prvenstveno naša vlada koja se koncentrisala na poboljšanje odnosa sa međunarodnom zajednicom. Da se otklone forme kazni i sankcija koje su date za Kosovo. Da se nađe forma kako bi se Kosovo primilo kao kandidat za EU. Ali nadamo se da i za vladu Kosova investicije budu najvažnije pitanje, a posebno za građane i veće gradove kao na primer Peć. Komunikacija je mnogo teža, to je saobraćaj i ostale kapitalne i socijalne investicije koje utiču na poboljšanje života. Takođe, građani će imati prilike po prvi put da se kreću slobodno u evropskim državama i ovo je jedan važan element vezano za političke izazove koji očekuju Kosovo u 2024. godini", kazao je Veton.

Aktivista civilnog društva iz Peći Adem Lushaj kaže za Radio Peja da će se Kosovo naredne godine suočavati i sa ekonomskim I sa spoljnopolitičkim problemima.

"Vezano za izazove unutrašnje politike bićemo u suočavanju sa raznim politikama, ekonomskim za Kosovo, u ovom slučaju i politikama za razvoj, obrazovanje i ostalim tematikama. Posebno u borbi protiv kriminala i korupcije u javnim institucijama. Dok, što se tiče spoljne politike, zna se da ćemo imati problema u razgraničenju sa Srbijom, kao što smo imali sa Crnom Gorom", kazao je Lushaj.