Bivše društveno preduzeće

Policija Kosova je 19. decembra pomogla Agenciji za privatizaciju Kosova da preuzme kompleks "Rajska banja", potvrdio je za Radio Slobodna Evropa zamenik direktora za region sever Veton Elshani.

Na vijest da je agencija preuzela kompleks u Banjska na teritoriji opštine Zvečan, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, oštro je regovala Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, koja je navela da su pripadnici Policije Kosova "potpuno bespravno i pod prijetnjom silom istjerali radnike koji rade na održavanju istoimenog hotela i restorana".

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković je naveo da će Srbija o ovom slučaju obavestiti međunarodnu zajednicu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

Agencija za privatizaciju na Kosovu upravlja svim bivšim društvenim preduzećima na Kosovu i tvrdi da je jedini vlasnik te imovine.

Elshani nije izneo druge detalje o ovoj akciji, već je samo naveo da je policija pomagala.

RSE se obratio Agenciji za privatizaciju, ali odgovor nije stigao.

Agencija za privatizaciju je za portal Koha navela da je kompleks "Rajska banja" dio društvenog preduzeća Trepča Standard. Naveli su da zemljište i bivši objekat, koji je prema njihovim navodima renoviran bez dozvole, pripada preduzeću Trepča Standard sa sedištem u Severnoj Mitrovici, koje je u njihovoj nadležnosti.

Agencija je saopštila da je pokušala da stupi u kontakt sa stranama koje su koristile ovaj objekat, ali da nije bilo uspeha, odnosno da nisu uspeli ni da ih identifikuju.

Obnovu banjskog lečilišta "Rajska banja" započela je 2015. vlada Srbije preko svoje Kancelarije za Kosovo. U taj projekat je uloženo oko sedam miliona eura.

Ovo lečilište se nalazi u neposrednoj blizini manastira Banjska u istoimenom mestu na teritoriji opštine Zvečan. Na tom mestu postoje izvori tople i sumporne vode.

Na Kosovu je ovaj kompleks registrovan kao Društvo sa ograničenom odgovornošću na ime Aleksandra Zlatkovića.